FR NL
Station_Ciney_Gebouw

Werkzaamheden voor nieuw stationsgebouw Ciney begonnen

Dit stationsgebouw moet plaatsmaken voor een nieuw pand. 2021, Japplemedia / Wikimedia Commons

De NMBS is afgelopen week begonnen met de bouw van een nieuw stationsgebouw van Ciney in het kader van het moderniseringsproject van de bestaande infrastructuur dat in samenwerking met Infrabel werd uitgevoerd.

Het station Ciney, gelegen op de lijn L162 Namen-Luxemburg, wordt elke dag van de week bediend door 75 treinen. Zo is er elk uur een rechtstreekse verbinding naar Namen, die vervolgens doorgaat naar Brussel, een verbinding naar Luxemburg en tenslotte ook twee lokale diensttreinen naar Namen en naar Rochefort-Jemelle.

Het oude stationsgebouw van Ciney, dat afgelopen december gedeeltelijk werd afgebroken om vervolgens te worden vervangen, voldeed niet langer aan de behoeften van reizigers of aan de huidige energieprestatienormen. Het nieuwe gebouw, dat beter gepositioneerd om toegang te geven tot de perrons, moet eind volgend jaar gereed komen.

Een gemoderniseerd station

Met dit project geeft de NMBS een verlengstuk aan het project ter modernisering van de stationsinfrastructuur van Ciney, project dat samen met Infrabel en haar dochteronderneming TUC RAIL werd uitgevoerd.

Sinds begin 2019 is de spoorbeheerder actief bezig met het vernieuwen van de sporen, elektrische installaties en seingeving in het station en in de directe omgeving er van.

Tegelijkertijd werd een nieuwe corridor van 48 meter onder het spoor aangelegd, die het stationsgebouw en de parkeerplaats aan de Avenue d’Huart met elkaar verbindt. De perrons zijn verplaatst, verlengd en verhoogd om het comfort en de veiligheid te verbeteren.

Een multimodaal station

De stationslocatie van Ciney krijgt zodoende een transformatie tot een echt multimodaal centrum met treinen, deelauto’s, fietsen en bussen. Er komt een overdekte en beveiligde fietsenstalling met 72 plaatsen voor conventionele fietsen en 36 voor elektrische fietsen.

De voormalige Salle des Pas Perdus maakt plaats voor een ontmoetingsplek in het station, met beplanting en zitbanken. Dit voorplein wordt een open plek om intermodaliteit te faciliteren.

Het hele station zal toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, met name dankzij de opritten naar de perrons. De perrons worden verhoogd tot 76 centimeter om het instappen te vergemakkelijken en de geleidingslijnen voor slechtzienden.

Een project in verschillende fasen

Het vervoersaanbod en de toegang tot de perrons zijn tijdens de werken gegarandeerd, met een tijdelijke bewegwijzering om reizigers te begeleiden.

Voor het stationsgebouw van Ciney is een door de NMBS gefinancierd bedrag van 4,1 miljoen euro uitgetrokken. Het hele moderniseringsproject vertegenwoordigt een investering van iets meer dan 30 miljoen.

Auteur: Jos Sterk