FR NL
Bouw nieuwe spoorwegbruggen in Sint-Genesius-Rode gestart

Bouw nieuwe spoorwegbruggen in Sint-Genesius-Rode gestart

Bouw nieuwe spoorwegbruggen in Sint-Genesius-Rode gestart

Infrabel is gestart met de bouw van twee nieuwe spoorwegbruggen in Sint-Genesius-Rode. De nieuwe bruggen houden rekening met de verdubbelingen van de sporen. De werken kaderen binnen het GEN. De werken zouden midden 2023 afgerond moeten zijn.

De nieuwe brug van de Paardenstraat zal er min of meer hetzelfde uitzien als vroeger. “Wel langer uiteraard omdat de nieuwe constructie rekening houdt met de verdubbeling van het aantal sporen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “De brug van de Gehuchtstraat zal er helemaal anders uitzien dan nu. Nu bestaat de brug uit gemetselde gewelven. De nieuwe brug zal bestaan uit prefab betonnen liggers. Een soort van u-bakken. De nieuwe brug Paardenstraat verschuift een beetje naar het noorden, de nieuwe brug Gehuchtstraat zal op dezelfde locatie van de huidige brug komen te liggen.” Deze werken kaderen binnen het GEN. De nieuwe bruggen houden rekening met de verdubbelingen van de sporen.  De geraamde investering bedraagt iets meer dan 5 miljoen euro.

Toekomstige verdubbeling

De omgevingsvergunning werd een tijdje geleden al ingediend en bij het ontwerp van beide bruggen wordt er rekening gehouden met de toekomstige verdubbeling van de spoorlijn in het kader van het GEN en de aanleg van een fietssnelweg (F207) door de provincie en de Vlaamse overheid. Infrabel startte met de eerste voorbereidende werkzaamheden in de tweede helft van februari dit jaar. De effectieve werken zijn afgelopen weekend gestart. “We beginnen eerst met de brug van de Paardenstraat”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Als alles volgens planning verloopt, moet deze klaar zijn eind van dit jaar. Voor de brug van de Gehuchtstraat starten we midden 2023 en die zal vermoedelijk klaar zijn eind 2023.”

Beperkte hinder

Infrabel en TUC RAIL zijn bouwheer en zullen het nodige doen om tijdens de uitvoering van de werkzaamheden de hinder zoveel mogelijk proberen te beperken. De twee bruggen worden ook nooit gelijktijdig afgesloten. “Wanneer er geen verkeer mogelijk zal zijn (vb. bij afbraak van de bruggen, plaatsing van de nieuwe brugliggers, wegenis- en nutsleidingswerken) zal de aannemer in samenspraak met de gemeente en politie instaan voor de nodige wegomleidingen”, zegt Thomas Baeken. “Tijdens deze momenten zal er steeds goed worden gecommuniceerd naar alle betrokken buurtbewoners, scholen, bedrijven.

Nachtwerken

Indien er nachtwerken voor deze werf moeten gebeuren, zal er ook een bewonersbrief worden verspreid in de buurt. Daarnaast zal de communicatie steeds in nauw overleg met de gemeente gebeuren en zullen de nodige informatiekanalen van de gemeente en Infrabel hiervoor worden ingezet om de mensen zo goed mogelijk t informeren. Er gebeuren ook geregeld de nodige afstemmingsvergaderingen.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals