FR NL
Georges Gilkinet

Vervuilende dieseltreinen van de NMBS worden vervangen door batterijtreinen

Georges Gilkinet

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil een alternatief zoeken voor de resterende dieseltreinen die momenteel nog rijden in Vlaanderen. Dat blijkt uit een antwoord dat de minister gaf aan Kamerlid Pieter De Spiegeleer, die de minister hier meermaals over ondervroeg. Er zal gekozen worden voor batterijtreinen. Ook Infrabel wil de treinvloot vergroenen en kiest resoluut voor bimode-aangedreven locomotieven.

Ongeveer 4 procent van het Infrabelnetwerk is niet geëlektrificeerd. Momenteel verloopt slechts zo’n 5 procent van het NMBS-reizigersaanbod via dieseltreinen. “België is daarmee de absolute koploper in Europa en de wereld”, vertelde minister Georges Gilkinet in de Kamer. “De voorkeur gaat vanzelfsprekend uit naar de inzet van elektrische treinen, aangezien die beter zijn voor het klimaat, minder geluids- en geurhinder veroorzaken en omdat men hierdoor het gebruik van materiaal zo efficiënt mogelijk maakt. Helaas is dit niet altijd mogelijk, want er zijn nog steeds spoorlijnen in België waar geen bovenleiding beschikbaar is. Elektrische treinen kunnen daar dus niet rijden. Het enige alternatief vandaag is het gebruik van dieseltreinen.”

Batterijtreinen

Infrabel kan als infrastructuurbeheerder beslissen om een spoorlijn te elektrificeren en te zorgen voor een bovenleiding. In dat geval zal de NMBS op termijn ook elektrische treinen inleggen op die lijnen, zo zegt Gilkinet. “Op dit ogenblik wordt de spoorlijn tussen Hasselt en Mol geëlektrificeerd. Na afloop zullen er nog vier resterende diesellijnen zijn in Oost-Vlaanderen: lijn 58, lijn 82, lijn 86 en lijn 122. In Henegouwen en Namen blijft er nog één diesellijn over: lijn 132, tussen Charleroi en Couvin. Ook indien er geen wijziging gebeurt aan de spoorlijn, zal NMBS stoppen dieseltreinen in te zetten. Deze treinen zullen binnen een tiental jaar immers het einde van hun levensduur bereiken. Ze zullen daarna niet worden vervangen door nieuwe dieseltreinen, maar door treinen die rijden op batterijen, dus elektrische treinen met alle bijhorende voordelen die evenwel geen nood hebben aan een bovenleiding over het gehele traject.”

Batterijtreinen

Bij de NMBS wordt bevestigd dat er niet gekozen wordt voor waterstof of hybride treinen maar voor batterijtreinen. Gezien de infrastructuur en de afstanden die moeten afgelegd worden, zijn batterijtreinen volgens de NMBS meer dan voldoende. “Ongeveer 5 procent van het NMBS-reizigersaanbod gebeurt via diesel-aangedreven treinen”, zegt woordvoerder Bart Crols. “Dat doen we waar we geen elektrisch aangedreven treinen kunnen inzetten op het net. Maar ook deze dieseltreinen zullen op het einde van hun levensduur (na 2030) worden vervangen door treinen die rijden op batterijen (en dus ook vertrouwen op elektriciteit in plaats van fossiele verbranding). De NMBS bekeek al langer met haar partners wat het beste alternatief was voor dieseltreinen: waterstof-aangedreven treinen of batterij-treinen. Uit onderzoek is gebleken dat batterijtreinen de meest beloftevolle alternatieve technologie zijn, wanneer een volledige elektrificatie van het net niet mogelijk is. Uiteraard blijft een gedeeltelijke elektrificatie wel nodig voor het opladen van de batterij.”

Tevreden parlementslid

Kamerlid Pieter De Spiegeleer van Vlaams Belang is tevreden dat er alternatieven worden gezocht. “Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk heeft zelfs Gilkinet ingezien dat er iets moet gebeuren en dat de aanleg van elektrische bovenleidingen onrealistisch en veel te duur is.” Het Vlaams Belang diende eerder al een voorstel van resolutie in tot het implementeren van treinen op waterstof voor de laatste niet-geëlektrificeerde lijnen.

De vergroening van het rollend materieel is voor Infrabel ook zeer belangrijk. De infrastructuurbeheerder wil zelf ook zo duurzaam mogelijk zijn. De diesellocomotieven van Infrabel dateren van de jaren zestig. Ze werden in de loop van die jaren wel gereviseerd, maar ze zijn stilaan aan vervanging toe. Er werd daarvoor een dossier opgesteld.. Al de locomotieven moeten vervangen zijn tegen 2034. In totaal worden er 65 nieuwe locomotieven aangekocht. De eerste nieuwe locomotieven zullen tegen 2028 geleverd worden.

Bimode aangedreven

De nieuwe locomotieven zijn bimode aangedreven. Ze worden door zowel elektrisch als door een kleine dieselmotor aangedreven. De nieuwe locomotieven kunnen later nog steeds aangepast worden aan een andere vorm van tractie, bijvoorbeeld waterstof of batterijen. Momenteel is de markt voor waterstof en batterijen volgens Infrabel nog onvoldoende ontwikkeld om een volwaardig alternatief te zijn voor dieseltractie. Het rollend materieel van Infrabel bestaat vandaag onder meer uit ongeveer 150 machines. Het gaat om 81 locomotieven, terwijl de rest OTM (On Track Machines) machines zoals meettreinen en onderstoppers zijn.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals