FR NL
Brussel Centraal

Werken metrostation Brussel-Centraal zitten op schema

Brussel Centraal2023, MIVB

De werken aan Brussel-Centraal, een van de oudste metrostations van het Brusselse gewest, zitten goed op schema. Alles verloopt zonder vertraging. De werken werden één jaar terug opgestart.  

De werken verlopen in totaal in vier fasen over een periode van 5 jaar. De werken voor de eerste fase zijn afgerond. Die werken omvatten de vernieuwing van het huidige station op het kruispunt van de Koloniënstraat en de Warandeberg. Vanaf maart zal er heel wat veranderen, wanneer de tweede fase start. Het metrostation wordt groter gemaakt onder de Ravensteinstraat. Dat zal wel enige impact hebben voor onder meer auto’s en fietsers. Die zullen een andere route moeten nemen.

Na de renovatie zal het metrostation veel ruimer zijn. Er gaat ook bijzondere aandacht naar natuurlijke lichtinval. Er komt nieuwe, warmere en zuiniger verlichting. De vloeren, muren en plafonds worden opgeknapt in lichte kleuren om de grotere lichtinval te bevorderen. Dat moet van het station een aangenamere plaats maken.

Relifting

Een ander essentieel onderdeel van deze relifting is de verbetering van de toegankelijkheid van het station. Het station wordt aangepast aan mensen met een handicap. De twee bestaande liften worden vervangen en er wordt een extra lift geïnstalleerd, waardoor het aantal liften in het station op drie komt. Er worden nieuwe trappen gebouwd vanaf de Ravensteinstraat en de Kardinaal Mercierstraat.

Mensen met beperkte mobiliteit krijgen vanaf de straat rechtstreeks toegang tot de perrons van het station, zonder door het station te moeten. Hetzelfde geldt voor de roltrappen: die in het station worden gerenoveerd en er worden twee extra roltrappen geïnstalleerd, waardoor het aantal roltrappen in het station op vijf komt. Er komen onder meer geldautomaten, winkels en extra openbare toiletten zoals die al in metrostation Zuidstation bestaan. Het Centraal Station is een van de weinige stations dat nog geen kunstwerken heeft. Daar zal verandering in komen.

Koning Boudewijn

Het metrostation Centraal Station is een van de oudste van het MIVB-net. Het opende in 1969 als premetrostation. Het ligt op de eerste metrolijn die tussen De Brouckère en Tomberg ligt en werd ingehuldigd door Koning Boudewijn. Het station is sinds zijn ingebruikneming nooit grondig gerenoveerd, terwijl het aantal reizigers dat er passeert in diezelfde periode aanzienlijk is toegenomen. Het metrostation Centraal Station is een multimodaal knooppunt in het hart van de stad waar elke dag vele duizenden reizigers passeren. Per dag reizen maar liefst 53.000 passagiers met de MIVB. Het nieuwe metrostation Brussel Centraal moet in 2027 af zijn.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals