FR NL
reparatiewerken ivm ongeval Oude Heirweg in Koolskamp

Nieuwe fase megawerf Masterplan Hasselt start in april

Reparatiewerken na een ongeval Oude Heirweg in KoolskampInfrabel

Volgende maand start de derde fase van de grote infrastructuurwerken voor het Masterplan Hasselt. Infrabel zal – net zoals de vorige twee jaren in de paasvakantie – een maximum aan werken combineren, zoals onderhoud en de vernieuwing van sporen, seininrichting en bovenleiding. Daarnaast werken NMBS en Infrabel gefaseerd verder aan de perrons in het station van Hasselt.

Tijdens de megawerf zal Infrabel ditmaal het spoorrooster ‘kant Alken’ aan de in- en uitrit van het station Hasselt vernieuwen. In deze werfzone zal Infrabel – ter hoogte van de nieuwe wisselverbindingen – de bovenleidingen en ook de rijdraden (van de bovenleiding) van de hoofdsporen op de spoorlijnen Hasselt-Alken (lijn 21) en Hasselt-Bilzen (lijn 34) vernieuwen. Daarnaast komt er een revisie op beide spoorlijnen over een lengte van 700 meter tot aan de vertakking Oude Statie. Hier worden de uitrustingen en componenten van de bovenleiding vervangen om zo de levensduur te verlengen. Dat gebeurt onder meer onder de brug van de Sint-Truidersteenweg.

Nieuwe seinrichting

Tussen Bilzen en Tongeren zal Infrabel de nieuwe seininrichting in dienst stellen. Het gaat onder meer om nieuwe seinen en nieuwe toestellen om de doortocht van de treinen te bepalen. Dit past in de uitrol van het Europese veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System). Infrabel werkt ook verder aan de nieuwe seininrichting in de stations Bilzen, Tongeren en het baanvak Tongeren-Glons (Glaaien). In Alken wordt eveneens de brug over de Meerdegatstraat vernieuwd. De gewelfboog wordt vervangen door een geprefabriceerd betonnen brugdek. Er zullen ook allerlei kleinere onderhoudswerken uitgevoerd worden in Hasselt en op de betrokken spoorlijnen 21 en 34, zoals laswerken aan de wissels in de stationszone, het vervangen van dwarsliggers, spoorwerken en onderhoud van enkele overwegen.

Stationsomgeving Hasselt

Het station van Hasselt wordt ook verder gerenoveerd.  De perrons 4 tot en met 7 zijn reeds vernieuwd. Binnenkort zal ook perron 8-9 klaar zijn. Intussen zijn ook de werken gestart aan de perrons 1-A. Dit wordt een nieuw perron met doodlopend spoor. Vanaf de lente van 2024 zal er worden gewerkt aan het perron 2-3, het laatste perron dat dan nog moet worden vernieuwd. Ook de tunnel onder de sporen wordt vernieuwd met onder meer liften en roltrappen naar elk perron. In het kader van deze werken vernieuwt Infrabel gefaseerd de sporen, ballast (steenslag) en seinen in de perronzone.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals