FR NL
Metro 3 aanleg

Openbaar onderzoek voor metro 3 moet opnieuw gedaan worden

Metro 3 aanleg 2023, Matthias Vanheerentals / ProMedia

Er is een nieuwe kink in de kabel voor de bouw van de ondergrondse metrolijn voor metro 3, voor het gedeelte tussen het Noordstation naar Bordet. Het openbaar onderzoek van Beriris moet worden overgedaan. Dat zal ook gebeuren, klinkt het bij Beliris.

Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) heeft in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels parlement bevestigd dat er een nieuw openbaar onderzoek nodig is voor de tweede fase van metro 3, van Noordstation naar Bordet, zo meldt Bruzz. De reden is dat er te veel opmerkingen zijn. “Urban.Brussels heeft beslist om artikel 191 van het Brussels Wetboek Ruimtelijke Ordening toe te passen, namelijk een aanpassing van de oorspronkelijke vergunningsaanvraag (…) en het opleggen van nieuwe voorwaarden die de aanpassing impliceren van de bouwplannen,” zo zei de staatssecretaris in het parlement.

Gewijzigde plannen

Dat betekent meteen ook een nieuw openbaar onderzoek en een nieuwe overlegcommissie. “Het is niet ongewoon voor een groot herinrichtings- of infrastructuurproject om een artikel 191 te krijgen tijdens de vergunningsaanvraag, een officiële vraag om het project op bepaalde vlakken bij te sturen”, klinkt het bij Beliris. “We wachten momenteel nog op de ontvangst van het artikel 191 van Urban”, zegt een woordvoerster van Beliris. “Zodra dit ontvangen is, zullen we samen met het studiebureau de verzoeken analyseren en vervolgens de gewijzigde plannen indienen.”

Nieuw openbaar onderzoek

Gezien het uitzonderlijke karakter van het project en het feit dat de wijzigingsaanvragen aanzienlijk zijn, zal in de betrokken gemeenten (Schaarbeek, Evere en Stad Brussel) een nieuw openbaar onderzoek worden georganiseerd. “Het Metro 3-project vervolgt dus zijn weg en zal nog beter rekening houden met de meningen van de omwonenden en de gemeenten die tijdens het openbaar onderzoek en het overlegcomité van april 2022 naar voren zijn gebracht,” zegt een woordvoerster van Beliris. Het feit dat het openbaar onderzoek moet worden overgedaan, is een nieuwe kink in de kabel bouw van de nieuwe metrolijn. Eerder doken er al problemen op met de bouw van een tunnel onder het Zuidpaleis, met een juridisch geschil tussen de aannemers en de MIVB tot gevolg.

Over Beliris

Beliris is ontstaan uit een samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met als doel de uitstraling van Brussel te verbeteren als hoofdstad van België en Europa. Beliris realiseert bouw-, renovatie- en restauratieprojecten in verschillende domeinen zoals mobiliteit, sociale woningen, groene ruimtes, heropleving van wijken, cultuur, patrimonium en sport.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals