FR NL
Gare Centrale

Twee mensen dodelijk geraakt door trein en metro

Station de métro Gare Centrale, Brussel. 2017, Wikimedia Commons

De afgelopen week zijn er twee mensen gestorven door een aanrijding met zowel een trein als metro. Donderdagnacht werd een Britse voetbalsupporter gegrepen door een trein in Gent. In Brussel overleed vrijdagochtend werd dan weer een persoon die door een metro werd geraakt. Vrijdagavond belandde nog een derde persoon op de sporen in Ninove en raakte daarbij gewond.

Het eerste feit vond in Gent plaats. Donderdagnacht werd een Britse supporter van West Ham United FC gegrepen door een trein. De man was op een treinbedding geklommen, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Hij kwam in aanraking met een trein. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens het parket van Oost-Vlaanderen gaat het om een spijtig ongeval.

Metro raakt persoon

Het tweede incident vond vrijdagochtend op het Brusselse metronet plaats. In de tunnel tussen de stations Ribaucourt en IJzer werd een persoon dodelijk geraakt door een metrostel. De persoon zou naar alle waarschijnlijkheid de nacht in het metrostation hebben doorgebracht.

Tijdens de wintermaanden overnachten er veel mensen in de Brusselse metrostations die geen dak boven het hoofd hebben, zoals daklozen, migranten, drugsverslaafden en mensen met psychische problemen. Dagelijks verblijven er ongeveer 700 mensen. De meeste mensen verblijven in de metrostations Naamsepoort, Ribeaucourt, IJzer en Merode.

Het winterplan is sinds 31 maart afgelopen. Dat betekent dat er eigenlijk geen mensen meer mogen overnachten in de metrostations. Om de problematiek structureel aan te pakken, lanceerde de Brusselse regering het project SubLINK. Tal van organisaties hebben de koppen bij elkaar bestoken om oplossingen te vinden.

Gewond

Vrijdagavond vond dan weer een incident plaats in Ninove, waar een persoon werd aangereden door de trein. De persoon overleefde de aanrijding. De 30 reizigers op de trein werden geëvacueerd. Het treinverkeer was wel anderhalf uur onderbroken door Denderleeuw en Geraardsbergen. Over de omstandigheden of de oorzaak van de aanrijding kon burgemeester Tania De Jonghe (Open VLD) van Ninove nog geen verdere details geven. Volgens een getuige zou er sprake geweest zijn van een duw door een andere persoon, die daarna is weggelopen, zo meldt Het Nieuwsblad. Deze verklaring kon evenwel niet bevestigd worden.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals