FR NL
overweg

Overweg Kapellen wordt vernieuwd

In 2022 heeft Infrabel ongeveer 43 miljoen euro geïnvesteerd in de vervanging én vernieuwing van de overwegen. Infrabel

Infrabel vernieuwt momenteel de overweg aan de Kalmthoutsesteenweg in Kapellen. Dat is een grote overweg die zo’n 45 meter breed is. De spoorinfrastructuurbeheerder gaat de wegbekleding van de overweg vernieuwen.

Infrabel zal deze overweg uitrusten met een betonnen wegbekleding die erg stevig is en ook onderhoudsvriendelijk. “Deze werken zorgen tijdelijk voor hinder want om veiligheidsredenen is de overweg afgesloten voor alle verkeer”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Maar eens deze werken achter de rug zijn, zal deze overweg minder moeten afgesloten worden voor onderhoudswerken. Dat is dus een voordeel.” Er wordt in totaal zo’n 450.000  euro geïnvesteerd in de vernieuwing van deze overweg. Het einde van de werken is voorzien op 2 juni.

43 miljoen

Het Belgisch spoornet is een van de drukste in Europa en telt vandaag (op 1/01/2023) 1.630 overwegen. In 2022 werden er 18 overwegen afgeschaft en/of vervangen en 2 overwegen in de Antwerpse haven werden buiten dienst gesteld. In 2022 heeft Infrabel ongeveer 43 miljoen euro geïnvesteerd (met tussenkomst van Europese subsidies) in de vervanging én vernieuwing van de overwegen. Samen met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer werkt Infrabel stapsgewijs verder aan een nog hogere veiligheid van de overwegen.

442 overwegen minder

Sinds de oprichting van Infrabel in 2005 zijn er 442 overwegen minder op het Belgische spoornet. Waar mogelijk wil Infrabel overwegen vervangen door mobiliteitsalternatieven (brug, tunnel, parallelweg, fietspad) in nauw overleg met de lokale overheden. Infrabel voert ook vernieuwingswerken uit en verbetert de signalisatie en zichtbaarheid van overwegen in samenspraak met de wegbeheerder.

Lees ook 

Auteur: Matthias Vanheerentals