FR NL
Overwegveiligheid

Infrabel lost storingen aan spooroverweg in Waaslandhaven op

Infrabel benadrukt dat er van onveiligheid geen sprake is. Benjamin Brolet / Infrabel

De spooroverweg in de Waaslandhaven zorgde de afgelopen weken voor storingen. Het licht op de bewuste overweg stond 24 uur vaak op rood, alhoewel er in de verste verte geen trein te bespeuren was. Het gevolg was dat fietsers door het rood licht reden. Volgens Infrabel was er geen gevaarlijke situatie omdat de treinen er aan lage snelheid passeerden.

Dagelijks maken tientallen fietsers gebruik van de spoorwegovergang aan de Hazopweg in de Waaslandhaven, die enkel gebruikt worden door goederentreinen die van of naar de bedrijven in het havengebied rijden. De voorbij weken stond het licht aan de overweg vaak 24 uur op rood. Daardoor schonken veel fietsers en geen aandacht aan en reden door.

Geen gevaarlijke situatie

Infrabel stuurde meteen ploegen ter plaatse om het technisch euvel aan te pakken. “Er zijn vorige week door onze lokale technische ploegen aanpassingen gedaan aan de systemen om treinen te detecteren waarna er inderdaad een storing is opgetreden”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “Deze storing werd aangepakt door onze specialisten. De storing heeft daar dus mee te maken.”

Geen onveilige situatie

Infrabel benadrukt dat er van onveiligheid geen sprake is. “Zoals gezegd is het geen gevaarlijke situatie want het betreft een kleinere en niet zo drukke spoorlijn waar de treinen aan lage snelheid passeren. Als het licht aan de overweg op rood staat dan kijk je sowieso links en rechts of er een trein aankomt vooraleer de overwegen over te steken. Maar we willen natuurlijk zeker dat alles in orde is en dat er zich geen verdere storingen meer voordoen.”

Weinig storingen

Volgens mijn Infrabel is het niet zo dat hier aan deze overweg regelmatig storingen zijn. “Hoe dan ook, we nemen deze storing, net zoals alle anderen, ernstig. Vandaag is er een technische ploeg ter plaatse om dit nogmaals te controleren.”

Auteur: Matthias Vanheerentals