FR NL
De Lijn tram 4 Antwerpen

De Lijn zet stuk trambediening stop door slijtage Antwerpse sporen

De tramsporen op de Antwerpsesteenweg zijn aan vervanging toe. 2017, Harry_nl / Flickr.com

Door de verdere degradatie van de sporen kiest De Lijn er uit voorzorg voor om vanaf 1 juli te stoppen met de trambediening op het traject Lelieplaats-Zwaantjes in Hoboken. Dit trajectgedeelte zal vanaf dan worden bediend door pendelbussen.

De trambediening door lijn 4 op de Antwerpsesteenweg stopt vanaf 1 juli. De Lijn neemt deze maatregel in afwachting van de integrale heraanleg van de tramsporen. Door jarenlange structurele onderinvesteringen zijn de tramsporen op de Antwerpsesteenweg op het einde van hun levensduur, en dringend aan vernieuwing toe.

Lagere snelheid

Om die reden rijdt tramlijn 4 sinds mei 2022 aan een lagere snelheid van 10 kilometer per uur op het traject tussen Zwaantjes en de Steynstraat op de Antwerpsesteenweg. De snelheidsaanpassing resulteerde naderhand in een alternatieve dienstverlening waarbij tijdens de spitsuren aan een lagere frequentie werd gereden om de betrouwbaarheid van de dienstverlening te garanderen. Deze regel zou van kracht blijven totdat de sporen vernieuwd zouden zijn.

Geplande vernieuwing

​Wanneer de geplande vernieuwing van de tramsporen kan starten, staat voorlopig nog niet vast. De riolering onder de tramsporen is immers eveneens aan een grondige vernieuwing toe. Om de hinder van deze grootschalige werken zoveel mogelijk te beperken, is het wenselijk dat ze gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd.

Aanpassingen

Pendelbussen nemen vanaf dan het traject Lelieplaats-Zwaantjes over. Tijdens de zomermaanden zal deze frequentie grondig worden gemonitord en geëvalueerd. Indien nodig zullen er aanpassingen worden voorzien tegen de start van het nieuwe schooljaar, begin september. Eens de tramsporen op de Antwerpsesteenweg vernieuwd zullen zijn, vermoedelijk in 2025, zal de gebruikelijke bediening door de lijnen 2 en 4 kunnen worden hervat. ​ ​

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals