FR NL

In reactie op thuiswerken lanceert NMBS pilootproject voor flexibele abonnementen

Flexibele abonnement in reactie op telewerken – @NMBS

In reactie op de gewijzigde vervoersvraag als gevolg van toenemend telewerken start de NMBS in juni met een pilootproject. De spoorvervoerder lanceert een flexibel treinabonnement voor enkele dagen in de week, wat een antwoord moet bieden op de mix van thuiswerk en fysieke aanwezigheid op kantoor. Dit nieuwe product moet het gebruik van de trein nog aantrekkelijker maken.

“Werknemers waren reeds voor de coronacrisis al lang niet meer vijf dagen per week fysiek aanwezig op hun werk. De gezondheidscrisis heeft dit fenomeen van telewerken versneld”, verklaart NMBS het initiatief. De vervoersorganisatie wil binnen haar productgamma een plaats inruimen voor een flexibel vervoersbewijs dat inspeelt op die vraag om twee tot drie keer per week de treinreis naar de vaste werkplek te maken.

Project start met zo’n 7.000 werknemers van grote bedrijven

Bij het proefproject dat in juni start zijn een aantal groten ondernemingen. De zes tot zeven duizend personeelsleden van deze firma’s zullen proefdraaien met de flexibele abonnementen, Flex abonnement genaamd. Het pilootproject zal eind 2021 worden geëvalueerd. Begin 2022 zou het product verder uitgerold moeten worden, zowel voor particulieren als voor bedrijven en instellingen.

Binnen het flex Abonnement kan de klant kiezen voor een abonnement dat hem of haar toelaat ofwel 80 of 120 dagen naar keuze binnen een periode van 12 maanden van en naar het werk te reizen, of 6 of 10 dagen naar keuze per maand. De klant kiest zelf de dagen uit waarop deze wil reizen tijdens de looptijd van zijn of haar abonnement, en dat tussen twee bepaalde stations.

‘Telewerken zal ook na de pandemie voortbestaan’

Het abonnement zal verkrijgbaar zijn via de NMBS-app en is volgens de treinvervoerder makkelijk in gebruik. “Telkens wanneer de klant de trein neemt, selecteert hij of zij vooraf de dag. Vervolgens wordt dit door de treinbegeleider gescand via een QR-code.”

Federaal  minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, reageert enthousiast op het initiatief van de NMBS. Ook hij voorspelt dat telewerk een blijvende rol zal spelen in het toekomstige woon-werk verkeer. “Dankzij dit flexibele abonnement voor werknemers kunnen pendelaars die regelmatig telewerken, rekenen op aantrekkelijke tarieven die aan hun noden zijn aangepast. De lancering van Flex abonnement na dit pilootproject zal ertoe leiden dat nog meer mensen de trein ontdekken en er regelmatig gebruik van maken.”

Auteur: Jerom Rozendaal