FR NL

Don Bosco-school Helchteren wint NMBS prijs

Leerlingen van Don Bosco Helchteren winnen NMBS prijs@NMBS

De NMBS heeft de school Don Bosco Helchteren uitgeroepen tot winnaar van de Belgian Railways Competition for Technicians (BERT) prijs. De prijs, waarmee de NMBS leerlingen wil warm maken voor een technische beroep, had dit jaar als thema autonome toegankelijkheid voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.

BERT, de nationale technologiewedstrijd van NMBS voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs, beleefde dit jaar zijn tiende jaargang. De prijs is in het leven geroepen om leerlingen naar technische beroepen te lokken. De treinvervoerder geeft aan dat deze tactiek lijkt te werken, want een aantal oud-deelnemers van BERT werkt intussen bij NMBS.

Projecten rondom toegankelijkheidsbeleid

Dit jaar daagde NMBS de leerlingen uit een systeem te ontwikkelen dat de trein autonoom toegankelijk maakt voor reizigers met een beperkte mobiliteit of voor reizigers geladen met een kinderwagen of met zware bagage. “Maximale autonomie voor alle reizigers is één van de topprioriteiten van NMBS en staat ook centraal in zijn nieuwe toegankelijkheidsbeleid”, verklaart het staatsbedrijf.

Tien scholen namen deze week deel aan de finale. Normaal zou deze hebben plaatsgevonden in Train World, het treinmuseum van NMBS, maar door de coronacrisis vond die om sanitaire redenen online plaats. De scholen stelden tijdens de finale hun project voor, waarna de jury – bestaande uit experten van NMBS – de winnaars bekendmaakte.

Slim uitschuifbaar platform

Don Bosco Helchteren kwam volgens deze jury met de beste uitvinding op de proppen. Het ontwikkelde een uitschuifbaar platform dat het hoogteverschil en de afstand tussen een Desirotrein en het perron moet opvangen. Het platform schuift automatisch naar buiten met behulp van een intelligente camera met een detectiesysteem. “Een eenvoudig, maar doordacht concept waarbij ook aan een veiligheidssysteem en onderhoud werd gedacht”, laat de jury weten.

Voor de competitie werden de leerlingen van alle deelnemende scholen werden door de NMBS-experts een jaar lang gevolgd en gecoacht bij de ontwikkeling van hun project. Voor Don Bosco Helchteren is het de eerste keer dat ze de hoofdprijs wegkapen in de BERT-wedstrijd. Ze winnen een cheque van 5.000 euro voor de school en een reischeque van 200 euro voor de trein voor elke leerling die heeft deelgenomen.

Toegankelijkheid topprioriteit de komende jaren

Volgens de NMBS heeft een derde van de Belgische bevolking het moeilijker om zich te verplaatsen. Het is daarom dat het thema maximale autonomie centraal staat in het toegankelijkheidsbeleid. In dat kader wil NMBS tegen 2025 150 stations integraal toegankelijk maken, zodat alle reizigers zich daar autonoom kunnen verplaatsen naar het perron. De komende jaren worden ook 130 autonoom toegankelijke M7-dubbeldekstreinen in dienst genomen.

Deze treinen zullen een toegangsdeur hebben met een instaphoogte van 76 centimeter, wat ook de hoogte is van de nieuwe perrons. Als de deur opent zal een uitschuiftrede de afstand tussen perron en trein overbruggen, zodat reizigers met een beperkte mobiliteit zelfstandig en veilig kunnen in- en uitstappen.

Auteur: Jerom Rozendaal