kusttram, foto: De Lijn

NMBS test reservering op rechtstreekse kusttreinen

In voorbereiding op de zomerdrukte start de NMBS met een proef met directe treinen naar de kust waarvoor een reservering nodig is. Na welslagen van de proef zouden de treinen deze zomer parallel aan het bestaande aanbod worden ingezet.

Op 5 en 6 juni zet de NMBS kustreinen in onder de naam ‘De Kust-Express’. Het betreft rechtstreekse treinen die niet stoppen op de tussenliggende stations. Ze zijn dus sneller dan de klassieke treinen. Treinreizigers kunnen vanaf nu via de NMBS-website reserveren voor deze treinen. Een reservering is nodig bovenop het normale treinticket en kost 1 euro per persoon en per rit.

NMBS geeft aan dat de kustreinen bovenop het bestaande treinaanbod inzet worden. “Dit nieuwe product dat nu getest wordt, biedt een antwoord op de vraag van dagjestoeristen, waaronder gezinnen, die hun uitstap naar zee vooraf willen plannen en zeker willen zijn van hun plaats op een rechtstreekse trein”, laat het weten.

Spreiding reizigersstromen en crowd management

Volgens NMBS kan door de reservering van de treinen  beter worden geanticipeerd en kunnen de reizigersstromen naar de verschillende kustbestemmingen beter worden gespreid. Daarbij is er ook een nauwkeurig beeld van het aantal reizigers op deze treinen.

Het vervoersbedrijf geeft aan dat een invoeren van een reserveringssysteem op de reguliere treinen richting kust geen waardige optie is. “Op deze treinen werken met een reserveringssysteem zou namelijk een grote beperking zijn op de flexibiliteit van het hele Belgische treinsysteem, dat reizigers de vrijheid geeft de trein te nemen die ze willen, wanneer ze dat willen.”

20 treinen per dag: 10 heen en 10 terug

Concreet zullen er zowel zaterdag 5 als zondag 6 juni twintig treinen waarvoor vooraf moet worden geboekt rijden. Het gaat om tien treinen ’s ochtends richting de kust en tien treinen ’s avonds vanaf de kust. De treinen vertrekken ’s ochtends in Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Luik-Guillemins en komen aan in Blankenberge, De Panne, Knokke en Oostende, waar ze ’s avonds ook vertrekken.

Reizigers moeten vooraf reserveren en over een geldig vervoersbewijs beschikken. Begeleide kinderen jonger dan 12 jaar reizen dienen niet over een vervoersbewijs te beschikken, maar dienen eveneens te reserveren aan een tarief van een euro.

Meer kustbezoekers op de trein

Doordat de rechtstreekse treinen niet stoppen onderweg, wordt de reistijd aanzienlijk beperkt. Dit zou extra mensen naar het spoor kunnen lokken. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil zo de trein stimuleren als aantrekkelijker alternatief voor de auto. Uit een studie van Westtoer blijkt dat tijdens de zomervakantie 13 procent van alle aankomsten aan de Belgische kust gebeurt met de trein (aantal dagjestoeristen in 2019).

Het proefproject van de NMBS komt er op verzoek van Gilkinet: “Nu de zomer voor de deur staat en we stilaan onze vrijheid terugvinden, kunnen we opnieuw volop genieten van onze favoriete toeristische bestemmingen, zoals de Belgische kust. Ik heb NMBS gevraagd om bijkomende rechtstreekse treinen in te leggen naar verschillende kustbestemmingen, zodat mensen aangemoedigd worden en in de beste omstandigheden kunnen reizen.”

Burgemeesters aan de kust enthousiast

Het initiatief van de NMBS, dat eerder deze week werd voorgesteld aan de burgemeesters van de kuststations en aan de provincie West-Vlaanderen, reageerden enthousiast op de lancering van het proefproject. Indien het proefproject een positieve evaluatie krijgt, zullen er ook tijdens de zomervakantie treinen met reservering van en naar de kust rijden.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal