FR NL
De MIVB installeert perronranden voor rolstoelgebruikers

De MIVB installeert perronranden voor rolstoelgebruikers

De MIVB installeert perronranden voor rolstoelgebruikers – MIVB

De Brusselse vervoersorganisatie MIVB gaat de komende jaren haar perrons uitrusten met perronranden. Deze perronranden verkleinen de ruimte tussen de tramvoer en het perron. In combinatie met een verhoogd perron verbetert deze oplossing de toegankelijkheid van het tramnet voor mensen met een beperkte mobiliteit.

De technische oplossing is uitgewerkt door het MIVB in overleg met het Collectif Accessibilité Wallonie Bruxelles (CAWaB), dat zich inzet voor een verbeterde infrastructuur voor minder mobiele mensen. “Dankzij het advies van het CAWAB kon de oplossing worden gekozen die het best aan de behoeften voldeed wat betreft vorm, afmetingen, elasticiteit”, laat het MIVB weten.

Zelfstandig in- en uitstappen

De MIVB voert momenteel een programma uit om de toegankelijkheid van haar tramnet te verbeteren. Door de ruimte tussen de tram en het perron (horizontaal en verticaal) hebben reizigers, vooral rolstoelgebruikers, moeite met het zelfstandig in- en uitstappen. Het systeem dat MIVB uitdokterde voorziet in een ophoging van het perron met 31 centimeter en de installatie van rubberen perronranden om de horizontale ruimte tussen perron en voertuig te dichten.

Het rubberen element wordt langs het perron geplaatst waar deze is verhoogd tot hetzelfde niveau als de tramvloer. De rand verkleint de afstand tussen het perron en het voertuig tot een minimum, zodat rolstoelgebruikers er overheen kunnen en zo zelfstandig in en uit de tram kunnen. Het systeem bevordert ook de toegankelijkheid van ouders met kinderwagens, bejaarden en andere minder mobiele reiziger.

Rand over volledige perronlengte

Het nieuwe systeem is getest op de nieuwe lijn 9, net als aan een tiental andere haltes op lijn acht om zo de voor- en nadelen te bepalen. Uit deze testen is het juiste type perronrand naar voren gekomen dat op nu op het Brusselse tramnetwerk zal worden geïnstalleerd.

De installatie zal geleidelijk plaatsvinden waarbij zich twee omstandigheden kunnen voordoen. Nieuwe en toekomstige perrons zijn op de juiste hoogte gebouwd waardoor de tramvloer goed aansluit het perron. In deze gevallen zullen de banden over de hele lengte perronranden worden aangebracht.

Plaatselijke ophoging

Voor bestaande haltes die niet worden heraangelegd, wordt het perron plaatselijk opgehoogd en op de plaats van de ophoging voorzien van een perronrand. Deze plaatselijke verhoging wordt aangebracht ter hoogte van de tweede deur van de T3000/T4000/TNG-trams. Dit is de deur die leidt naar de voor rolstoelgebruikers gereserveerde plaats aan boord. Een blauwe tegel met het internationale symbool van toegankelijkheid zal de passagiers erop wijzen waar zij zich moeten opstellen om zelfstandig in de tram te rijden.

MIVB wil toegankelijkheid rolstoelgebruikers verbeteren

De plaatselijke ophoging en installatie van de rubbers is opgenomen in het tienjarenplan van het vervoersbedrijf. Met het huidige tempo van de werken van de MIVB en de wegbeheerders – zo’n zestig haltes per jaar, tram en bus samen – schat de MIVB dat zij in de komende tien jaar de helft van de tramhaltes volledig zal kunnen herinrichten. In dezelfde periode zullen op de andere helft van de tramhaltes plaatselijke verhoging worden uitgevoerd en perronranden aangebracht.

Auteur: Jerom Rozendaal