FR NL
Coradia iLint waterstoftrein Alstom

Samenwerking CAF / Iberdrola voor promotie waterstof bij spoorwegtransport

Foto: Alstom

CAF en Iberdrola hebben een alliantie gevormd om het gebruik van groene waterstof in het reizigersvervoer per spoor te bevorderen. Waterstoftreinen rijden sinds 2018 commercieel in Duitsland en worden getest in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Deze treinen worden beschouwd als “groen” omdat de enige emissie die ze tijdens rijden produceren stoom is. Geen vervuiling meer dus in de steden en in de stations. Waterstof is ineens de lieveling van het moment geworden.

Een grote energieleverancier komt in de arena

Iberdrola is een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie, distributie en marketing van elektriciteit en aardgas. Het hoofdkwartier is gevestigd in Bilbao, in Baskenland, en het bedrijf koestert grootse plannen wat de productie van waterstof betreft.

In augustus 2021 kondigde dit bedrijf de samenwerking aan met het Italiaanse AECOM voor de ontwikkeling van het groene waterstofconversieproject op de spoorlijn die Sansepolcro (Arezzo) met Sulmona (L’Aquila) verbindt.

Deze transportlijn, die meer dan 300 kilometer lang, is van strategisch belang voor het verbinden van het binnenland van het transalpiene land. Ze doorkruist Toscanië, Umbrië, Lazio en Abruzzo en loopt door Perugia, Terni, Rieti en L’Aquila. De lijn is gedeeltelijk niet-geëlektrificeerd en wordt gebruikt door dieseltreinen die het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Spanje wil volgen

Andere landen willen nu volgen. Dit is onder andere het geval met Spanje. Maar Iberdrola was ook op zoek naar een leverancier van rollend spoorwegmaterieel en wendde zich daarom tot de fabrikant CAF.

Deze samenwerking houdt in dat de twee bedrijven complete duurzame transportoplossingen bieden, variërend van de levering van rollend materieel en tankinfrastructuur tot groene waterstofproductie-installaties en infrastructuur voor hernieuwbare energie.

Het is een kwestie van oplossingen te verkopen die het mogelijk maken deze treinen te vervangen zonder een bovenleiding te moeten installeren of grote aanpassingen te moeten doen.

In april van dit jaar wil CAF de nieuwe trein testen die het ontwikkelt in zijn fabriek in Zaragoza, als onderdeel van het “Fch2rail”-project, dat zal worden aangedreven door groene waterstof die wordt geleverd door Iberdrola uit de fabriek in Zaragoza.

De groene waterstofstrategie van Iberdrola

Deze fabriek maakt deel uit van de groene waterstofstrategie van Iberdrola, die andere projecten omvat, zoals de alliantie met Fertiberia in Puertollano, evenals de onlangs aangekondigde groene waterstofcluster Puerta de Europa in Andalusië, dat meer dan 80 bedrijven samenbrengt.

De overeenkomst tussen de twee bedrijven werd tot een goed einde gebracht door de verantwoordelijke groene waterstof bij Iberdrola, Millán García-Tola, en door de directeur technologie bij CAF, Iosu Ibarbia. Volgens beiden zal deze alliantie in aanzienlijke mate bijdragen aan het bereiken van decarbonisatiedoelstellingen in de mobiliteitssector.

“De twee bedrijven vullen elkaar perfect aan en samen kunnen we complete en complementaire antwoorden bieden op de elektrificatie van het vervoer, een sector die verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de EU”, voegde de topmanager van Iberdrola toe.

Auteur: Jos Sterk