FR NL

GWR en Vivarail gaan batterijtrein testen

https://www.railjournal.com/fleet/gwr-and-vivarail-to-trial-battery-train/?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=30932

GREAT Western Railway (GWR) heeft een contract afgesloten met Vivarail om een ​​trein en batterijoplaadtechnologie uit te testen op het 3,8 km lange Greenford-filiaal in West-Londen.

De proef, ontworpen om de Fast Charge-apparatuur in een real life situatie te demonstreren, wordt ondersteund door de Britse infrastructuurbeheerder Network Rail en ontvangt £ 2,15 miljoen financiering van de Department for Transport’s Rail Network Enhancement Pipeline (RNEP). Innovate UK heeft ook bijgedragen aan de financiering voor de Fast Charge-technologie die door Vivarail is ontwikkeld.

Hoogwaardige lithium-ionbatterijen

De proef zal later dit jaar worden uitgevoerd met de klasse 230 bestemd voor drie auto’s. De technologie werd in november 2021 op COP 26 in Glasgow demonstreerde. De trein is uitgerust met hoogwaardige lithium-ionbatterijen.

De Fast Charge-apparatuur wordt geïnstalleerd op het station van West Ealing. Dit omvat stukken stroomrail die alleen onder spanning staan ​​als de trein erboven staat. Het laden gebeurt door een automatische elektronische verbinding tussen de trein en de lader die ingaat zodra de trein tot stilstand komt. Zodra de chauffeur de vertrekvolgorde start, wordt de oplader automatisch losgekoppeld.

Bereik van 100 km op batterijstroom

De trein heeft een bereik van 100 km op batterijstroom en tests uitgevoerdd buiten het netwerk hebben aangetoond dat het voertuig in 10 minuten kan worden opgeladen. Wanneer de klasse 230 bij West Ealing aankomt, zal daar automatisch verbinding gemaakt wordeen met de Fast Charge-apparatuur.

GWR exploiteert momenteel de Greenford-lijn met behulp van DMU’s die begin jaren negentig zijn gebouwd.

Auteur: Jos Sterk