Een gondel in plaats van een lightrailsysteem? Voor Sound Transit kan het een optie zijn

https://www.rtands.com/passenger/gondola-instead-of-light-rail-sound-transit-might-look-into-it/?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=31464

Een woordvoerder van een Amerikaans belangenorganisatie kwam met het bericht dat een stedelijk gondelsysteem eerder klaar zou zijn en minder zou kosten dan een lightrailsysteem.

Een stedelijk gondelsysteem lijkt op het eerste gezicht niet bepaald een sterke concurrent voor een lightrailsysteem, maar het zou er een kunnen zijn voor lightrail-transitprojecten in de omgeving van West Seattle.

SkyLink, een belangenorganisatie voor burgers, zei dat het met Sound Transit heeft gesproken over de bouw van een dergelijk gondelsysteem in West-Seattle. De groep is van mening dat dit alternatief voor lightrail eerder in gebruik zou kunnen zijn en bovendien ook nog eens goedkoper zou zijn.

Lightrail is fors duurder dan verwacht

Een gondelsysteem kan in 2026 voltooid worden en zou $ 2 miljard minder kosten. De uitbreiding van de lightrail in West-Seattle vlot niet echt door vertragingen en kostenoverschrijdingen. Lightrail zal naar verwachting pas in 2032 operationeel zijn en de bouwkosten liggen inmiddels al 73% boven de eerste ramingen.

SkyLink probeert Sound Transit ervan te overtuigen een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid van het bouwen van een gondelsysteem. De studie zou ongeveer $ 200.000 kosten.

Auteur: Jos Sterk