FR NL

Griekenland en Bulgarije plannen nieuwe spoorlijn

Griekenland en Bulgarije zullen samenwerken bij de aanleg van een nieuwe spoorlijn die zich uitstrekt van Noord-Griekenland via Bulgarije naar Roemenië. “Er zijn mogelijkheden om deze lijn zelfs door te trekken naar de Noordzeehavens”, zei de Griekse minister van Transport Kostas Karamanlis. Bovendien hebben de twee landen speciale plannen voor de Griekse havenstad Alexandroupolis.

Zowel Griekenland als Bulgarije zijn bezig hun spoorwegbeleid te moderniseren. In november 2021 kondigde het Griekse ministerie van Transport een upgrade van de spoorinfrastructuur van zijn land aan ter waarde van 4 miljard euro. Aan de andere kant zijn de autoriteiten in Bulgarije bezig met het samenvoegen van de passagiers- en vrachtdivisies van de Bulgaarse spoorwegen om meer concurrentieel te worden, terwijl ze het project ‘Bulgarije op het goede spoor’ implementeren om het gebruik van spoorwegen te stimuleren.

Van Thessaloniki naar Ruse en zo naar Roemenië

De haven van Thessaloniki, de op een na grootste haven van Griekenland, zal een directe spoorverbinding met het hoofdnetwerk van het land krijgen als onderdeel van het hierboven vermeld investeringsplan. De plannen voorzien ook in de aanleg van een spoorlijn op de noordwestelijke as van Griekenland die Thessaloniki verbindt met de haven van Kavala, de haven van Alexandroupolis en zo verder naar Bulgarije om via Bourgas, Varna en Ruse de grens met Roemenië te bereiken. “Dit is een project van geostrategisch belang”, benadrukte de Griekse minister Karamanlis, “omdat het het goederenvervoer per spoor in de regio zal stimuleren”.

Project zal in 2027-2028 worden voltooid

“Er is geen manier om een ​​logistiek centrum in Zuidoost-Europa te worden zonder te investeren in spoorverbindingen en zonder de Noord-Griekse havens toegang te geven tot het spoor”, benadrukte Karamanlis. “Met deze spoorontwikkelingen zal Thessaloniki een toegangspoort worden voor transport door Zuidoost-Europa, terwijl de haven van Alexandroupolis steeds belangrijker kan worden, voegde hij eraan toe. De bouwcontracten van de lijn zullen in 2023 worden ondertekend en het project zal naar verwachting in 2027-2028 worden voltooid.

Alexandroupolis als nieuwe hub

Het vlaggenschipproject van de spoorverbinding tussen Griekenland en Bulgarije is dat van de spoorverbinding tussen de haven van Alexandroupolis en de grensovergang Ormenio. De haven van Alexandroupolis ligt in het noordwesten van Griekenland, pal naast de grens met Turkije. De grensovergang Ormenio ligt ten noorden van Alexandroupolis, direct aan de Bulgaarse grens, en is het noordelijkste grenspunt van Griekenland.

Tijdens een bijeenkomst tussen de Griekse en Bulgaarse ministers van Vervoer eind maart werd besloten om met de werkzaamheden aan deze spoorlijn te beginnen om de bovengenoemde Griekse stadshavens te kunnen verbinden met Bulgarije en vervolgens Roemenië en Midden- of Noord-Europa. “Dit project is van geopolitiek en geostrategisch belang voor ons land, aangezien de haven van Alexandroupolis een toegangspoort kan worden voor schepen die op weg zijn naar de Bosporus. Bovendien kan het de verbinding tussen havens aan de Zwarte Zee vergemakkelijken”, aldus Karamanlis.

Het project reikt echter nog verder. De Bulgaarse minister van Transport Nikolay Sabev bevestigde dat de Bulgaarse regering wil investeren in de haven van Alexandroupolis. “De Bulgaarse staat wil minimaal 20 procent van de havenaandelen kopen. De haven van Alexandroupolis zou een van de strategische punten kunnen worden in de gemeenschappelijke vervoersverbinding tussen Bulgarije en Griekenland”, aldus nog Sabev.

Auteur: Jos Sterk