FR NL

Fabrikant van stalen meubelen vertrouwt op nieuwe VOS-vrije anodische EC-oplossing

De Hessische fabrikant Christmann + Pfeifer (C+P) is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige stalen meubelen voor veelzijdige toepassingen, zoals werkplaatsen, archieven of werkplaatsen. Het bedrijf verwerkt maandelijks 1.500 ton staal en maakt hiervan individuele meubelen of complete meubelprogramma’s voor grote installaties. Ze worden vervaardigd in drie fabrieken in Breidenbach (Hessen), Gotha (Thüringen) en Legnica (Polen).

De elektrodispositiecoatings van FreiLacke Zero Emissions

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor het bedrijf, dat al 95 jaar bestaat. Jens Pott, productiemanager voor oppervlakken bij C+P, legt uit: “Staal kan herhaaldelijk worden omgesmolten zonder kwaliteitsverlies en dat biedt uiteraard perspectieven.”

In Duitsland wordt bijna de helft van al het staal gemaakt met deze secundaire grondstof. Dat verlaagt de energie die nodig is voor de productie en dus ook de CO2-uitstoot. Om de duurzaamheid van zijn stalen meubelen te garanderen, is corrosiebescherming een belangrijk punt voor C+P. Dat is minder een probleem bij kantoorruimtes, maar veel meer voor zwembadkluisjes, meubels die over zee naar het buitenland worden vervoerd of meubels die buiten worden gebruikt in woestijnstaten zoals Dubai.

Voorbehandeld met een ijzerfosfaatcoating

De stalen onderdelen zijn voorbehandeld met een ijzerfosfaatcoating. In de vestigingen in Thüringen en Hessen volgt daarna een anodische EC-dispersiecoating. Terwijl dit meestal een primer is, is het bij C+P een afwerklaag. De standaard kleurtint is RAL 7035, d.w.z. lichtgrijs; alle andere kleuren kunnen met poedercoating worden aangebracht.

C+P vertrouwt al jaren op het anodisch EC-systeem op oplosmiddelbasis van FreiLacke. Maar het bedrijf wilde ook de uitstoot zo veel mogelijk verminderen en daardoor in de nabije toekomst voldoen aan de wettelijke normen. Jens Pott merkt op dat FreiLacke meteen akkoord ging. De coatingspecialist uit het Zwarte Woud nam de uitdaging aan, ging aan de slag en kon na een paar maanden de eerste resultaten produceren: hij kwam met een VOS-vrij product genaamd FREIOTHERM-ATL-EcoOne – een 2K-systeem zonder oplosmiddelen of neutraliserende middelen die moeten worden geëtiketteerd.

Auteur: Jos Sterk