FR NL

Brittany Ferries lanceert ‘snelweg’ voor goederenvervoer per spoor tussen Cherbourg en Bayonne

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/04/25/brittany-ferries-to-launch-rail-freight-motorway-between-cherbourg-and-bayonne/

Brittany Ferries heeft de lancering aangekondigd van een nieuwe ‘spoorvrachtsnelweg’-dienst tussen Cherbourg en Bayonne, een afstand van bijna 1.000 kilometer, met als doel de vrachtmarkten in Frankrijk, het VK, Ierland en Spanje met elkaar te verbinden.

Het bedrijf had het project voor het eerst onthuld in februari 2020, kort voordat de COVID-19-gezondheidscrisis toesloeg. Wat vervolgens leidde tot een drastische vermindering van de veerdiensten gedurende bijna twee jaar.

Tijdens de onderbreking werkte Brittany Ferries samen met de Franse spoorwegmaatschappij SNCF Réseau en het Franse Ministerie van Milieu om de route te bepalen van de nieuwe dienst die dagelijkse retourdiensten zal verzorgen tussen de Normandische haven Cherbourg en Bayonne, in het Franse Baskenland dichtbij tot aan de grens met Spanje.

Lancering medio 2024

Na een studie over de aanpassing van vier spoortunnels op de ‘Atlantic corridor’-route om ook de laagste platte wagons vrije baan te gunnen, werd een raamovereenkomst ondertekend waardoor het project in de concrete ontwikkelingsfase kwam.

De lancering van de nieuwe dienst, oorspronkelijk gepland voor 2022, is nu voorzien voor medio 2024. Het project heeft de steun van de Franse staat, de EU en de regionale autoriteiten in Frankrijk. Het vereist de bouw van twee goederentreinterminals in Cherbourg en Bayonne-Mouguerre en de aankoop van wagons van het Lohr Railway System en van gespecialiseerde laadapparatuur.

Steun van niemand minder dan president Macron

Jean-Marc Roué, president van Brittany Ferries, merkte op: “Nu we deze nieuwe fase (van het project) ingaan, met de ondertekening van de raamovereenkomst tussen Brittany Ferries en SNCF Réseau, kunnen we verder ingaan op het ingeslagen pad.

“Dankzij de steun van het Franse Ministerie van Transport, onder het voorzitterschap van Emmanuel Macron, zijn we eindelijk in staat om deze ‘spoorsnelwegen’ te realiseren. De Franse regering heeft al meermaals blijk gegeven van sterke en onwrikbare steun voor modal shift.

“Het verschuiven van vracht van de weg naar het spoor is iets waar velen mee bezig zijn. Maar onder deze president is het realiteit geworden en maakt het deel uit van ons herstelplan. Ik verwelkom dan ook deze politieke beslissingen die de toekomst van koolstofarm vrachtvervoer versnellen.”

Milieu-impact minimaliseren

Brittany Ferries benadrukte dat het zijn vrachtaanbod aan het diversifiëren was in reactie op de vraag van logistieke bedrijven die de CO2-uitstoot wilden verminderen.

Het nieuwe, naadloze transport van niet-begeleide trailers van Ierland (Rosslare) en het VK (Poole en Portsmouth) naar het Iberisch schiereiland en vice versa, via de Atlantische corridor van Frankrijk, zal het aantal vrachtwagens dat Frankrijk over de weg doorkruist met ongeveer 25.000 per jaar verminderen. “Brittany Ferries zal de nieuwe dienst exploiteren en in de markt zetten, waardoor het in feite een spoorwegoperator wordt”, voegde het bedrijf eraan toe.

Modalohr UIC-wagens

De reguliere dienst, het hele jaar door met één retourrit op zes tot zeven dagen per week, zal worden uitgevoerd door twee treinen, elk bestaande uit 21 Modalohr UIC-wagons, waarmee 42 trailers kunnen worden vervoerd die op en af ​​kunnen worden gereden met behulp van gespecialiseerde horizontale handling-apparatuur.

Omdat delen van het traject momenteel niet geëlektrificeerd zijn, zullen de treinen in eerste instantie worden voortgetrokken door diesellocomotieven. In de toekomst kunnen deze echter worden vervangen door dual-mode locomotieven, waardoor de uitstoot verder wordt verminderd.

Betrouwbaarheid en stiptheid

De ritten zijn zo gepland dat ze aansluiten bij de aankomst- en vertrektijden van de veerboten, terwijl ook perioden van piekverkeer in Cherbourg worden vermeden.

De dienst in zuidelijke richting vertrekt om 19.15 uur lokale tijd uit Cherbourg en arriveert de volgende dag om 11.00 uur in Bayonne/Mouguerre. De dienst in noordelijke richting vertrekt om 19.26 uur uit Bayonne/Mouguerre en komt de volgende dag om 11.08 uur aan in Cherbourg.

Auteur: Jos Sterk