FR NL

Software as a service maakt digitalisering van het spoor voor iedereen beschikbaar

Digitalisering is de toekomst voor het goederenvervoer per spoor, maar hoe ziet de huidige situatie op dat vlak er uit? Volgens Rikko Kleijweg is de digitalisering dichterbij dan we denken. Het wordt een oplossing waar we allemaal van zullen profiteren, legde hij uit in een interview.

De spoorexpert schrijft bij ICT-bedrijf Ab Ovo jaarlijks een blog over de spoortrends van het jaar. Digitalisering van de transportketen staat volgens hem dit jaar op de eerste plaats. “Er is een duidelijk besef van de noodzaak om de digitalisering verder te ontwikkelen. Deze trend valt mijn inziens niet meer te stuiten”

Niet langer exclusief

Deze ontwikkeling is niet langer exclusief voor de grotere spoorwegondernemingen of -bedrijven, meent hij. Ook kleinere bedrijven accepteren de noodzaak om hun bedrijf te digitaliseren. En dat is maar goed ook, want daardoor is het mogelijk om met een veel groter deel van de markt informatie uit te wisselen.

“Er zijn verschillende niveaus van integratie, maar het begint met de (bilaterale) tijdige uitwisseling van gegevens en continue updates om de grote veranderingen aan te geven die de hele transportketen zullen beïnvloeden. De volgende niveaus zijn het uitbreiden van de integratie van bilateraal naar alle partners en het verwerken van alle mogelijke gegevens over de transportketen, wat controle en inzichten  toevoegt, beslissingen over middelen ondersteunt, meer capaciteit toevoegt en het oplossen van problemen op een optimale manier en op een hoger niveau vergemakkelijkt”, aldus nog Kleijwg.

Uitwisselen van informatie

Elektronische uitwisseling van gegevens gaat niet vanzelf, vervolgt hij. “TAF TSI bestaat al bijna twintig jaar, maar treedt tegenwoordig nadrukkelijker op het voorplan. Steeds meer berichten worden via het digitale systeem uitgewisseld en TAF TSI zou een accelerator kunnen zijn voor verdere digitalisering omdat het de kern vormt van de spoorbedrijfsprocessen.”

Een nieuw initiatief is de elektronische Goederenvervoer Informatie (eFTI). “Het idee is dat het afgewerkte transport wordt gerapporteerd en uiteindelijk verzameld in geïntegreerde en interoperabele informatiesystemen, die toegankelijk zijn als één groot elektronisch systeem.

Zo krijgen we een veel beter beeld van wat er door Europa beweegt en kan deze informatie gebruikt worden om de transportketen bij te sturen. De berichten worden uitgewisseld via het digitale systeem, in plaats van via papierwerk. Hoe meer bedrijven erbij betrokken zijn, hoe transparanter de informatie wordt. Uiteindelijk krijgt iedereen gelijke toegang tot dezelfde kwaliteit van informatie.”

De elektronische vrachtbrief en ‘paperless driving’-processen

Een ander voorbeeld dat Kleijweg noemt is de elektronische vrachtbrief en ‘paperless driving’-processen, de vervanging van het papierwerk dat bij elke zending hoort. De functionele en technische eisen daarvoor waren rond 2010 al rond. Het IT-platform om de elektronische vrachtbrief mogelijk te maken is eveneens al geruime tijd beschikbaar. Toch begint de markt deze mogelijkheid nu pas echt op te pikken.

Financieel beschikbaar

Een van de redenen dat digitalisering zo’n grote vooruitgang boekt, is dat het financieel meer toegankelijk is dan vroeger. Er zijn verschillende prijsmodellen, eigenlijk is er voor ieder wat wils. In het verleden vergde de aanschaf van een IT-oplossing grote investeringen vooraf. Tegenwoordig is het mogelijk om te betalen per gebruiker, trein of container.

Bovendien raakt de software as a service steeds meer ingeburgerd. “De bedrijven begrijpen nog niet altijd goed wat ze moeten doen en wat hen te wachten staat. Maar het mooie is dat je alles kunt uitbesteden. Het is niet langer nodig om zelf een ​​server of beheerder te hebben om een ​​bedrijf te digitaliseren. Je kunt jezelf ontlasten door alles aan een externe partij toe te vertrouwen.”

Auteur: Jos Sterk