FR NL

PKP Energetyka is van plan om volgend jaar Poolse treinen van energie gebaseerd op waterstof te voorzien

Siemens AG

PKP Energetyka is van plan om vanaf volgend jaar Poolse treinen van energie gebaseerd op waterstof te voorzien, dit volgens een plan voorgesteld door de elektriciteitsdistributeur voor het Poolse spoorwegnet die tevens beheerder is van een nieuwe opslagfaciliteit voor tractie-energie in aanbouw in Garbce. PKP Energetyka heeft zojuist een contract getekend voor de realisatie van een waterstofsysteem op die faciliteit.

Waterstof zal worden geproduceerd met behulp van energie afkomstig van een zonnepark. Het is slechts een van de energiebronnen die worden gebruikt in de Garbce-fabriek, gelegen in de gemeente Żmigród in de regio Neder-Silezië.

Het doel van de faciliteit is om de veiligheid en kwaliteit van de energievoorziening aan de spoorwegen te versterken, de stroomvoorziening van het Poolse nationale elektriciteitssysteem te stabiliseren en een efficiënter gebruik van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken, legde het bedrijf uit. Het gebruik van waterstof is de nieuwste toevoeging aan dit plan.

Opslag voor de toekomst

Het op waterstof gebaseerde energieproductie- en opslagsysteem zal bestaan ​​uit een elektrolyser die de door de zon geleverde energie omzet in waterstof en uit een waterstofopslagsysteem met een brandstofcel die de waterstof opnieuw omzet in elektriciteit. Hiermee kan tot 23 kg waterstof tegelijk worden opgeslagen, waarbij het vermogen van de afzonderlijke componenten wordt bepaald op 36 kW voor de elektrolyser, 20 kW voor de brandstofcelcapaciteit en ongeveer 150 kWp voor het zonnepark.

De faciliteit is ontworpen om de haalbaarheid van het gebruik van waterstofopslagoplossingen voor het aandrijven van het toekomstig transport via de spoorwegen te bevestigen. Het objectief van het systeem is om alle energie op te slaan die door het zonnepark wordt geproduceerd en die niet wordt gebruikt voor huidige tractiedoeleinden. Het project heeft een waarde van meer dan 3 miljoen Poolse zloty (64,2 miljoen euro).

Energietransitie

PKP Energetyka stelt dat het als eerste bedrijf in Polen de spoorwegen voorziet van energie op basis van waterstof uit RES die in de ontwikkelings- en onderzoeksfase wordt gebruikt voor de eigen doeleinden van PKP Energetyka maar tevens de mogelijkheid biedt om het tractiesysteem aan te drijven.

Het technische ontwerp van het systeem maakt het ook mogelijk om de gevulde waterstofcilinders los te koppelen, zodat de energiebron ook kan worden gebruikt voor het aandrijven van spoorvoertuigen. “Onze sector maakt momenteel een energietransitie door die we vooral nastreven via het Green Rail-programma. Het doel is om in 2030 voor 85 procent van de stroomvoorziening van het spoor over te schakelen op RES. Uiteindelijk willen we dat de resterende 15 procent ook ‘groen’ is. Daarom investeren we in verschillende moderne onderzoeks- en ontwikkelingsoplossingen die ons dichter bij dit doel brengen”, zegt Piotr Obrycki, directeur van het Research and Development Office, PKP Energetyka.

Auteur: Jos Sterk