FR NL

DB en Duitse federale regering kondigen nieuwe high-performance netwerkplannen aan

Deutsche Bahn (DB) en de Duitse federale overheid hebben hun nieuwe plannen voor krachtige netwerken gedeeld en nodigen de spoorwegindustrie uit om samen met hen dit project te ontwikkelen.

Het doel is om de betrouwbaarheid en capaciteit van het spoor in heel Duitsland te verbeteren.

Revisies zijn noodzakelijk

Het idee werd vorige maand voor het eerst publiekelijk besproken door Richard Lutz, CEO van DB, die zei dat om het Duitse spoorwegnet geschikt te maken voor de noodzakelijke groei, de nadruk moet liggen op het reviseren van de meest gebruikte secties.

Hij sprak met name over 3.500 kilometer spoor, waar het gemiddelde capaciteitsgebruik op 125% ligt, oplopend tot meer dan 150% als er werkzaamheden zijn gepland.

Het high-performance netwerk zal zich richten op de drukste spoorverbindingen van Duitsland, die volgens de verwachte verkeersontwikkeling in 2030 in lengte zullen toenemen tot 9.000 km.

Bedoeling is om trajecten jarenlang bouwvrij te maken

Tot nu toe waren de werkzaamheden vooral afhankelijk van de staat en ouderdom van installaties, maar in de toekomst wordt een traject eenmalig voor alle werkzaamheden afgesloten, waardoor het daarna weer vele jaren bouwvrij kan blijven.

Tijdens de renovatie worden alle verouderde en storingsgevoelige systemen volledig vervangen en verbeterd met krachtigere en betrouwbaardere componenten.

Klemtoon op het verhogen van de prestaties

De volgende focus ligt op het verhogen van de prestaties. Het netwerk krijgt een eersteklas uitrustingsstandaard met gebiedsdekkende baanwisselwerking en minder overwegen. Voldoende inhaal- en overstappunten moeten het spoorbedrijf beter bestand maken tegen onvoorziene verstoringen.

Dit maakt het mogelijk om systemen te onderhouden als onderdeel van gepland onderhoud zonder de werkzaamheden te verstoren en voordat er fouten optreden.

Niet te vergeten: klantvriendelijk bouwen

De laatste focus ligt op klantvriendelijk bouwen. In nauwe samenwerking met de bouwsector zullen dichtbevolkte en capaciteitsbesparende bouwmethoden worden geïntroduceerd die de economische en passagiersverstoring zullen verminderen.

De algemene renovatie van de eerste spoorcorridor staat gepland voor 2024.

Na voltooiing hopen de federale regering en DB dat de opgedane ervaring waar mogelijk kan worden overgedragen aan de rest van het netwerk.

Auteur: Jos Sterk