FR NL

Wat zijn de voordelen van 25.000 volt AC op het spoor?

Copyright Infrabel

In een periode van 3 weken wordt een 66 km lang stuk spoor van de verbinding Brussel-Luxemburg omgeschakeld van 3.000 volt gelijkstroom naar 25.000 volt wisselstroom.

In 2010 werd beslist om over te schakelen op een bovenleiding van 25.000 volt door tijdelijk een gemengde bovenleiding te installeren. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van 25.000 volt AC op het spoor?

Innoverend project

Naast een hoger vermogen dat een verkeersaangroei mogelijk maakt, biedt een 25.000 volt AC nog vele andere voordelen. Eén enkel onderstation kan lange sectoren voeden (van een injectiepunt tot een spannings- of fasescheidingszone).  De onderhoudskosten voor 25.000 volt AC-posten liggen lager. Werken met een spanning die veel hoger ligt dan 3.000 volt DC beperkt ook de lijnverliezen en is dus efficiënter en goedkoper.  De veel beperktere tractiestromen maken het gebruik van een lichtere en dus minder dure bovenleiding mogelijk.

Certificering: een garantie voor mobiliteit, kwaliteit en veiligheid

Alle werken worden beoordeeld door een aangemelde instantie. Deze controles bestrijken de ontwerp-, uitvoerings- en testfasen. Na afloop van deze beoordeling zal de Aangemelde instantie eind dit jaar een CE-conformiteitsattest afleveren, waaruit zal blijken dat het nieuwe 25.000 volt AC-voedingssysteem voldoet aan de Europese reglementaire eisen: de Technische Specificaties voor Interoperabiliteit (TSI).

De interoperabiliteit van het spoorwegsysteem houdt in dat elk gecertificeerd rollend materieel zonder onderscheid op elk spoornet kan rijden. De geharmoniseerde Europese reglementering zorgt voor een gemeenschappelijk kader, heft nationale verschillen tussen spoornetten op en vergemakkelijkt grensoverschrijdend verkeer voor zowel reizigers- als vrachtvervoer. Deze harmonisatie van de spoornetten verhoogt de veiligheid van het Europese spoorsysteem omdat er voor alle lidstaten gemeenschappelijke eisen worden vastgelegd voor de criteria en onderdelen met een onmiddellijke impact op de veiligheid. Het CE-conformiteitsattest zal Infrabel, de infrastructuurbeheerder, in staat stellen de CE-conformiteitsverklaring op te stellen, waarin de interoperabiliteit van het betrokken systeem wordt bevestigd.

Geen primeur voor het Belgische spoornet

Het 25.000 volt AC-voedingssysteem is geen primeur voor het Belgische spoornet. Het wordt nu al gebruikt op de 4 hogesnelheidslijnen, op de lijn “Rivage-Gouvy” en op de internationale as “Athus-Maas” sinds de elektrificatie ervan in het begin van de jaren 2000.

Ook de buurlanden (SNCF en CFL) hebben gekozen voor 25.000 volt AC op hun volledige spoorwegnet of een deel ervan (CFL heeft het laatste overblijvende stuk 3.000 volt bovenleiding (Luxemburg – Kleinbettingen) in 2018 omgebouwd).

De lijn “Namen-Luxemburgse grens” beschikt dus niet alleen over een nieuw 25.000 volt-onderstation in Heinsch, met een hoge graad van beschikbaarheid en betrouwbaarheid, maar kan indien nodig ook worden herbevoorraad door de CFL of door de lijn “Athus-Maas” (via de lijn 167 Aubange-Autelbas of de lijn 165 Bertrix-Libramont).

Auteur: Jos Sterk