FR NL

DB opent beveiligingslaboratorium samen met de Duitse politie

Shutterstock

Deutsche Bahn (DB) en de Duitse federale politie hebben een beveiligingslaboratorium geopend op het station Berlin Südkreuz, waar ze samen nieuwe veiligheids- en beveiligingstechnologie en -diensten zullen onderzoeken en testen.

De nieuwe oplossingen omvatten onder andere een app genaamd SafeNow en verlichte platformranden. Deze laatste tool zal niet alleen de veiligheid verhogen, maar ook de passagiersstroom verbeteren.

De lichtgevende perronrand wordt de komende 12 maanden uitgeprobeerd op perron 1. Dit lichtgeleidingssysteem is een ledstrip die reizigers de weg wijst, waarschuwt voor inkomende treinen en ervoor zorgt dat de nodige afstand wordt gehouden tot de perronrand.

In de toekomst kan het ook worden gebruikt om te markeren waar de deuren van de wagons opengaan, zodat passagiers sneller en op de juiste plek op het perron kunnen instappen.

Hulp inroepen zonder te bellen

Met de nieuwe SafeNow-app kunnen gebruikers snel en onopvallend hulp inroepen zonder te hoeven bellen. Ze drukken eenvoudig op een knop in de app, die een alarm in het beveiligingslaboratorium activeert.

De partners zijn ook van plan om het gebruik van videotechnologie in stations te moderniseren en uit te breiden en zijn tevens begonnen met een wetenschappelijk onderzoek naar hoe software kan helpen bij het identificeren van potentieel gevaarlijke situaties, zoals mensen op het spoor of achtergelaten bagage.

Veiligheid is een basisvoorwaarde

Dr. Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn, zei: “Veiligheid is een basisvoorwaarde voor reizen: alleen wie zich veilig voelt in de trein en op de stations maakt gebruik van de trein. Het treinstation Berlin Südkreuz is onze plek voor innovaties: vandaag testen we wat morgen standaard zou kunnen worden op het gebied van veiligheid op onze treinstations.”

De partners hebben nu ook een overeenkomst getekend met de Duitse stationsmissie (Bahnhofsmission) om de samenwerking op het gebied van de veiligheid en beveiliging van stations verder uit te breiden.

Een van de eerste initiatieven is om nieuwe DB-medewerkers training te geven die hen zal helpen potentiële conflictsituaties te identificeren en op te lossen voordat ze escaleren.

Dr. Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn, vulde aan: “Ondanks alle technologie ligt de focus altijd op de mens. Daarom breiden we de beproefde samenwerking met de stationsmissies aanzienlijk uit. Ons doel kan kort en goed omschreven worden: veiligheid voor treinreizigers en DB-medewerkers.”

Auteur: Jos Sterk