FR NL

Een fietsenwerkplaats vervangt de oude balie in het station van Jambes

2022, Wikipedia

In het kader van haar programma “La Vie en Gare” had de NMBS een projectoproep gelanceerd voor een deel van het stationsgebouw van Jambes. Sinds 15 september herbergt deze ruimte Les Ateliers de la Vélo.

Reizigersgebouwen in stations zijn veel meer dan plekken waar je op een trein wacht. Het zijn vooral levendige plaatsen waar de uitwisseling van ideeën plaatsvinden.

Veel mogelijkheden

Of het nu gaat om commerciële, tijdelijke concepten of andere lokale, maatschappelijke of milieu-initiatieven, stations bieden veel mogelijkheden.

In Jambes werd het stationsloket in december 2021 gesloten, maar het werd snel getransformeerd. Onlangs werd een gloednieuwe fietsreparatiewerkplaats, genaamd Les Ateliers de la Vélo, geopend met een ruimte die volledig gewijd is aan fietsen.

De oprichters waren op zoek naar de ideale plek voor hun Workshops: wat is er beter dan een station om zachte mobiliteit te promoten evenals de combinatie trein + fiets?

Repareren, huren of kopen, maar ook reisbureau

Bij de Fietswerkplaatsen is het mogelijk om je fiets te laten repareren, maar ook om er een te huren of te kopen, nieuw of gereviseerd. Les Ateliers zal ook optreden als reisbureau gespecialiseerd in fietstochten en wil ook een ruimte zijn voor het uitwisselen van ervaringen, verhalen en dromen rond fietsen tussen fietsliefhebbers.

Thomas Simon, oprichter van de Fietswerkplaatsen: “De Fietswerkplaatsen is de droom voor fietsreisliefhebbers, die binnen een coöperatie een gezellige en open plek willen creëren voor fietsers en toekomstige fietsers. Het is onze wens om een ​​ruimte te creëren waar we een band kunnen vormen en waar we ons goed voelen in de wielerwereld. Fietsers of nieuwsgierigen, iedereen is welkom bij ons. »

Het project “Leven op het station” of “La Vie en Gare”

Via haar project “La Vie en Gare” stimuleert de NMBS, in overleg met de gemeenten, de ontwikkeling van lokale projecten met een sociaal, maatschappelijk of ecologisch doel, met als doel activiteiten te ontplooien in stations die beantwoorden aan de behoeften van de reizigers en een verbinding realiseren met de lokale omgeving, met de bedoeling om ongebruikte ruimtes optimaal te benutten.

De NMBS lanceerde zopas een oproep tot het indienen van aanvragen om distributeurs van lokale voedingsproducten, voornamelijk groenten en fruit, aan te trekken voor inzamelpunten in een vijftigtal stations, waaronder het station van Jambes. Bewoners en reizigers kunnen hun bestelling – eerder online besteld – na het werk ophalen voordat ze naar huis gaan.

Op deze manier wil de openbare operator de ontwikkeling van lokale projecten aanmoedigen in overeenstemming met nieuwe consumptiegewoonten en milieukwesties. Het doel is om dit concept van inzamelpunten dit najaar te lanceren, met een volledige implementatie in het voorjaar van 2023.

Auteur: Jos Sterk