FR NL

Een nuttige investering: laadpalen aan treinstations

2011, Wikimedia Commons

In het Verenigd Koninkrijk beseft men het nut van de combinatie van personenvervoer over de weg met dat via het spoor. Network Rail werkt samen met APCOA en Compleo om 450 oplaadpunten voor elektrische voertuigen (EV) te installeren op Britse treinstations.

In de eerste fase van de installatie heeft Network Rail 160 oplaadpunten in Reading, 111 in Manchester, 84 in Edinburgh, 56 in Leeds en 41 in Welwyn Garden City geplaatst. Later deze maand zullen er ook extra oplaadpunten worden geïnstalleerd op het station Birmingham New Street.

Elk oplaadpunt kan een elektrische auto in 3-4 uur volledig opladen met hernieuwbare energie.

Opladen van EV’s via Netwerk Rail

Treinreizigers met elektrische voertuigen kunnen opladen terwijl ze met de trein reizen dankzij de introductie van 450 nieuwe oplaadpunten voor elektrische voertuigen op door Network Rail beheerde parkeergarages

Jo Lewington, Chief Environment & Sustainability Officer van Network Rail, zei hieromtrent:

“Als onderdeel van onze milieuduurzaamheidsstrategie werken we aan een emissiearme spoorweg en streven we ernaar om tegen 2045 in Schotland en tegen 2050 in de rest van Groot-Brittannië een netto-nuluitstoot te bereiken. Het ondersteunen van de overstap naar elektrische voertuigen is daar een belangrijk onderdeel van. We hopen dat we door het aanbieden van betaalbare, efficiënte en betrouwbare oplaadpunten meer elektrische voertuigen op de weg kunnen stimuleren en zo een bijdrage kunnen leveren aan gezondere lucht in en rond onze stations.”

De nieuwe oplaadpunten van Compleo zijn gemarkeerd met een groen parkeervak ​​gereserveerd voor EV’s. Passagiers kunnen voorafgaand aan hun treinrit op dat vak parkeren en betalen voor hun stroom en voor de parking via de APCOA Connect-app.

Er zijn ook oplaadpunten geïnstalleerd in gehandicaptenparkeerplaatsen om ervoor te zorgen dat de service beschikbaar is voor Blue Badge-houders.

Eén enkele betaling

APCOA Connect is volledig geïntegreerd met de snellaadpunten, zodat gebruikers één enkele betaling kunnen doen om zowel hun EV- als parkeerkosten te dekken

Kim Challis, APCOA’s Regional Managing Director voor UK&I had volgende commentaar:

“We zijn erg blij dat we deze oplossing in samenwerking met Compleo hebben ontwikkeld om gemakkelijke betaling voor EV-klanten van Network Rail mogelijk te maken. Deze oplossing is ook een belangrijke stap in de richting van onze duurzaamheidsstrategie.”

Network Rail is van plan om tegen 2024 oplaadpunten in te voeren voor 10 procent van zijn parkeerplaatsen, in totaal ongeveer 779 uitgeruste parkeerplaatsen in 32 parkeergarages.

Auteur: Jos Sterk