FR NL

Digitaliseren spoorgoederenbedrijf bespaart al snel duizenden euro’s

Boedapest (Hongarije): een HÉV-trein aan halte Lágymányosi (Rákóczi) híd, op de lijn van Boráros tér naar Csepel. Op de achtergrond: de Lágymányosibrug. 2009, Wikimedia Commons, Marc Ryckaert

Een digitaliseringsproces kan misschien flink wat kosten, maar het rendement op de investering zal snel duidelijk worden.

Door de implementatie van het Rail Cargo System van Ab Ovo plant GYSEV Cargo het gebruik van locomotieven op een efficiëntere manier, wat duizenden euro’s bespaart. En dit is slechts één voorbeeld van de enorme voordelen die digitalisering te bieden heeft.

Unieke positie op de markt

Het Hongaarse spoorgoederenbedrijf stelde haar digitaliseringsproces voor op de Rail Cargo Days, een evenement georganiseerd door IT Services & Consulting-bedrijf Ab Ovo in Rotterdam op 11 en 12 oktober. Als Hongaars bedrijf heeft het een unieke positie op de markt, aangezien de verschuiving naar een meer digitaal georganiseerde spoorgoederensector in dat land slechts geleidelijk plaatsvindt.

Dit is een van de redenen waarom Gysev Cargo contact zocht met een internationaal IT-bedrijf, legt Zoltan Zentai, Director Operation Support bij Gysev Cargo, uit. “In Hongarije zijn IT-bedrijven niet zozeer gericht op de spoorindustrie, omdat de vraag maar beperkt in omvang was. Ab Ovo beschikt over heel wat expertise in de logistieke sector, met name in de sector van het goederenvervoer per spoor. Het bedrijf begrijpt dus het volledige proces, van contract tot levering aan de eindklant. Wat mooi meegenomen is.

Digitaal van contract naar klant

Gysev Cargo is enkele jaren geleden begonnen met het digitaliseringsproces. Het Rail Cargo System (RCS) ondersteunt alle elementen van het transportproces; lokaal serviceverkeer, contracten, orders, productieplanning, uitvoering en financiële afwikkeling.

“Vroeger gebruikten we veel verschillende systemen voor deze processen, nu is het één geïntegreerd systeem. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van activa”, vervolgt Zentai. “We kunnen bijvoorbeeld denken dat we een tekort aan locomotieven hebben, maar we kunnen dit niet met zekerheid vaststellen zonder de gegevens nauwkeurig te analyseren. RCS vertelt ons precies waar de locomotief is en wat de planning is voor deze locomotief. We zien meteen de hiaten in het gebruik en kunnen zodoende het gebruik van de locomotief optimaliseren.”

Rendement op investeringen

Deze efficiëntiewinst kan een investeringsrendement van honderdduizenden euro’s opleveren, legt hij uit. Evenzo kunnen kostenbesparingen worden bereikt door een betere controle over de facturering. “Vroeger verloren we veel geld door een slechte controle over de facturatie, waardoor sommige rekeningen niet werden betaald. Dit zou resulteren in een inkomensverlies van 1 tot 1,5 procent per jaar. De investering in digitalisering is vrij kostbaar; maar het rendement op de investering is duidelijk. Over drie tot vijf jaar hebben we deze investeringen terugverdiend. Samen met Ab Ovo zullen we de bedrijfsprocessen en gerelateerde IT blijven verbeteren”, zegt Zentai.

De volgende stap

Deze volgende stap zou kunnen zijn om te investeren in betere monitoringtools, zodat managers binnen het bedrijf beter en sneller beslissingen op korte termijn kunnen nemen.” De Hongaarse spoorvrachtaanbieder wil ook een klantenportaal, waar klanten hun zending van A tot Z kunnen volgen. Dit alles is voor de komende twee jaar gepland.

“Het spoor was vroeger een gesloten wereld, met oude mannen die de industrie runnen. Maar dit gaat veranderen”, zegt Zentai. Zentai zal ook spreken op de RailFreight on Tour-top Hongarije over het digitaliseringsproces van zijn bedrijf. Dit evenement vindt plaats op 19 en 20 oktober in Debrecen.

Auteur: Jos Sterk