Een loket op station Charleroi, bron: NMBS

Bpost opent toch geen postkantoren op stations

Bpost zal geen nieuwe postkantoren openen in stations. Eerder lekte uit dat het bedrijf met de NMBS in gesprek was over de invulling van zeven treinstations die tegen het eind van dit jaar leeg komen te staan. De postoperator zou nog wel in de running zijn voor de verkoop van treinkaartjes.

Eerder vertelde NMBS aan RailTech dat het gesprekken voert met tal van Belgische gemeentes over stations die eind dit jaar gesloten worden. “Insteek is om een nuttige invulling van deze stations te vinden om zo leegstand te voorkomen en een soort sociale controle te houden”, vertelde woordvoerder Dimitri Temmerman. De NMBS gaat tegen eind dit jaar in 44 treinstations de loketten sluiten.

Zeven treinstations

Onder de geïnteresseerde partijen was ook Bpost dat met de NMBS in gesprek was om zeven treinstations in Vlaanderen en Wallonië als postkantoor in te richten. Minister van Post en Telecom Petra De Sutter heeft in het parlement gezegd dat Bpost deze optie onderzocht heeft, maar dat het niet rendabel zou zijn. Bpost zou de gesprekken hierover dus gestaakt hebben.

Wel zou Bpost nog openstaan voor een samenwerking met de NMBS rond de verkoop van treinkaartjes of abonnementen in de 650 postkantoren. “De financiële regeling voor een dergelijke samenwerking zal echter nog door beide bedrijven moeten worden uitgewerkt, als ook de NMBS deze piste wil realiseren”, wordt De Sutter geciteerd in Het Nieuwsblad. Railtech probeerde hierover een commentaar te krijgen van NMBS, maar deze reageert niet.

91 bemande stations over

De NMBS kondigde eerder dus aan dat het eind dit jaar in 44 treinstations de loketten sluiten. Hiermee zakt het aantal fulltime bemande stations tot 91, terwijl op ander stations de loketten alleen nog op de drukste momenten van de dag geopend zijn.

Lees ook:

NMBS voert gesprekken over leegstand stations na sluiting loketten
Gemeente peilt mening bevolking over nieuwe bestemming stationsgebouw

Auteur: Jerom Rozendaal