FR NL
Conducteur overvallen op station Hasselt

Voorstel PS-voorzitter Magnette voor gratis openbaar vervoer afgebrand

Conducteur overvallen op station Hasselt

Het voorstel van PS-voorziter Paul Magnette om het openbaar vervoer helemaal gratis te maken, valt niet in goede aarde bij de oppositie- en coalitiepartijen. Met ov wil Magnette de klimaatproblemen aanpakken. Critici vragen zich af waar het geld vandaan moet komen. Alleen al voor het spoorvervoer zou het gaan om 700 miljoen op jaarbasis. 

Paul Magnette (PS) hield zijn pleidooi voor het gratis maken van het openbaar vervoer in de Franstalige krant Le Soir. De PS-voorzitter hield zijn pleidooi met het oog op de klimaatopwarming waardoor er volgens hem een “Elektroshock” nodig is. “En dat kan door het openbaar vervoer gratis te maken. In Wallonië en Brussel hebben we dat al gedaan voor -24-jarigen en nu willen we dat ook invoeren voor 65-plussers.”

Kostenplaatje 700 miljoen

Maar de socialistische politicus wil nog verder gaan: “Ik pleit voor volledig gratis openbaar vervoer, ook de NMBS dus. Dat is de volgende etappe.” Magnette stelt dat het gratis maken van het spoorvervoer de maatschappij 700 miljoen euro kost, het bedrag dat de ticketverkoop nu oplevert. “Dat is geen hoog bedrag en het geld kan gemakkelijk gevonden worden. De taks van 0,15 procent op de effectenrekeningen brengt 500 miljoen per jaar op. Door die op 0,5 procent te brengen, zullen we de noodzakelijke middelen ruimschoots hebben.”

Coalitie en oppositiegenoten van de PS zijn niet te vinden voor de plannen. Georges Bouchez reageert op Twitter afwijzend. “De PS blijft laten geloven dat geld gratis is. Het is niet serieus om te blijven uitgeven zonder meer mensen aan het werk te brengen. De PS-uitgaven van vandaag zijn de belastingen van morgen en ze zullen de schulden voor onze kinderen doen ophopen.”

Duur idee

Ook  coalitiegenoot Open Vld kan bij monde van Egbert Lachaert niet lachen met het voorstel van PS. “Een nieuwe dag, een nieuw duur idee. Gratis openbaar vervoer nu”, begint hij zijn tweet ironisch om er vervolgens aan toe te voegen: “In het regeerakkoord zijn duidelijke afspraken gemaakt en een extra uitgave van 700 miljoen zit daar niet bij, evenmin het laten stijgen van belastingen om dat te financieren.”

Dat oppositiepartij N-VA ook niet te vinden is voor de plannen mag geen verbazing wekken. ‘Maar dit soort gratispolitiek zal niets veranderen aan de grote pijnpunten van ons spoorvervoer. Wat we wél moeten doen, is het spoor grondig hervormen, want wat de bevolking wil, is betere dienstverlening, meer stiptheid en goedkopere tickets. De enige oplossing daarvoor is de liberalisering én regionalisering van het spoor’, verspreid hij via Twitter.

Lees ook: Gratis openbaar vervoer voor slachtoffers overstromingen

Auteur: Jerom Rozendaal