FR NL
Georges Gilkinet

Gilkinet pleit voor versoepeling staatssteunregels voor spoorvervoer in Europa

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft Europa gevraagd om de regels voor staatssteun aan het spoorvervoer te versoepelen, zowel voor het vrachtvervoer als voor het internationale reizigersvervoer, inclusief de nachttreinen. Hij hield zijn pleidooi tijdens een bijeenkomst van Europese transportministers in het Sloveense Ljubljana.

“We moeten naar minder oneerlijke concurrentie tussen treinen en vervoersmodi die fossiele brandstoffen gebruiken zoals auto’s, vrachtwagens of vliegtuigen”, legde Gilkinet aan zijn collega ministers uit. Hij wil dat de staatssteunregels voor zowel het vrachtvervoer als voor het internationale reizigersvervoer versoepeld worden.

Zetje in de rug

Deze versoepeling is nodig om het spoorverkeer een zetje in de rug te geven. Dit is volgens Gilkinet nodig om de klimaatdoelstellingen te realiseren, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent.

Tijdens de Europese bijeenkomst heeft Gilkinet ook een lans gebroken voor de nachttreinen. “Ik heb de Commissie gevraagd de regels die van toepassing zijn voor nachttreinen te herzien”, zegt hij. “De nachttrein is nuttig in onze strijd tegen korte commerciële vluchten en om een Europa ten voordele van de burgers te bouwen.”

Geen staatssteun

De minister wees als voorbeeld naar de plannen van een nachttrein tussen Brussel en Malmö (Zweden). Deze plannen werden opgeborgen omdat zich geen geïnteresseerden aandienden om de verbinding uit te baten. Volgens actiegroep Back on Track Belgium was de route niet aantrekkelijk genoeg omdat er in Duitsland en België geen staatssteun is voor de nachttrein.

Auteur: Jerom Rozendaal