FR NL
MIVB Haltes en stations vernoemd naar een vrouw

Meerderheid Brussels Parlement wil vrouwelijke namen voor MIVB-stations

MIVB Haltes en stations vernoemd naar een vrouw

Een meerderheid in het Brussels Parlement steunt een wetsvoorstel om meer vrouwelijke namen aan bus-, tramhaltes en metrohaltes in de hoofdstad te geven. Het voorstel van de Socialistische Partij (PS) moet zorgen voor een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de openbare ruimte.

Van de 59 Brusselse metrostations zijn er 29 vernoemd naar een man, terwijl vier stations de naam van een vrouw draagt. De MIVB telt in totaal 30 vrouwennamen gelinkt aan een station of halte. ‘Een cijfer dat te laag is’, becommentarieerde MIVB zelf vorig jaar tijdens Internationale vrouwendag op 8 maart.

Mannennamen domineren in het straatbeeld

Inmiddels heeft de mannelijke dominantie in het Brusselse straatbeeld (ook straten dragen in meerderheid de naam van een man) ook de politiek bereikt. Om de mannelijke dominantie te doorbreken, heeft een meerderheid in het parlement een wetsvoorstel ingediend om toekomstige metrolijnen te vernoemen naar een vrouw. Het gaat om een initiatief van PS-parlementslid Leila Agic dat gesteund wordt door Ecolo, DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels.

Vrouwen met sterke band met Brussel of België

Volgens het voorstel gaat de voorkeur naar vrouwen die een sterke band met Brussel of België hebben. “Het kan gaan om vrouwen uit eender welke achtergrond, bijvoorbeeld van andere origine, verschillende sociale kringen (arbeidsters, onderneemsters, kunstenaressen, atletes…) en diverse groepen zoals de LGBTQIA+-gemeenschap of non-binaire personen”. Ook wil deze politieke meerderheid dat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB kiest voor ‘representatieve Brusselse of Belgische jongeren’ als een halte tijdelijk een andere naam krijgt.

De discussie over de vrouwelijke benaming van stations of haltes speelt al langer. De MIVB gaf in 2020 – rond internationale vrouwendag op 8 maart – al aan de mannelijke dominantie te willen doorbreken. “Daarom proberen we bij elke naamsverandering of nieuwe halte een vrouwelijke naam te vinden”, zei het toen.

Procedure van naamstoekenning

Het benadrukt dat het niet enkel de MIVB is die namen toekent. “Het is de Brusselse minister van Openbaar Vervoer die de namen van de (pre)metrostations kiest. Deze keuze heeft trouwens ook te maken met geografische nabijheid, tweetaligheid, etc.” Het is wel de MIVB die de namen van de bovengrondse haltes bepaalt. De keuze houdt rekening met referentiepunten zoals een treinstation of een bekende plaats, zodat de reizigers zich meteen kunnen oriënteren.

Naar aanleiding van Internationale vrouwendag heeft MIVB destijds een opsomming gemaakt van haltes of metro stations met een vrouwelijke naam. Hier leest u het verhaal achter de haltes Jeanne Herreman, Marie-José of het metrostation Elisabeth.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal