FR NL
Patrice Couchard, directeur Stations bij NMBS

90 stations tegen eind dit jaar toegankelijk voor mensen met een functiebeperking

Patrice Couchard, directeur Stations bij NMBS@Jerom Rozendaal

De vervoersmaatschappij NMBS ligt op koers om tegen het eind van dit jaar te beschikken over negentig stations die toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking. Dat vertelt Patrice Couchard, directeur stations bij NMBS, in een interview met RailTech.

“Toegankelijkheid van stations en treinen heeft hoogste prioriteit bij NMBS en is een van onze strategische speerpunten”, vertelt Patrice Couchard, directeur stations bij NMBS. RailTech sprak de topman bij de start van de antirook campagne die gisteren is afgetrapt op het station van Mechelen.

Om de toegankelijkheid voor blinden, slechtzienden, rolstoelgebruikers, ander minder mobiele mensen, maar ook passagiers met fiets te vergroten, moeten een rits aan aanpassingen gedaan worden aan de Belgische stations. Perrons moeten verhoogd worden tot 76 centimeter, overal moeten blinde geleide lijnen aangebracht worden en liften of hellingen moeten ervoor zorgen dat alle passagiers makkelijk toegang krijgen tot de infrastructuur.

Tien autonoom toegankelijke stations per jaar

Couchard geeft aan dat eind dit jaar negentig stations in België zullen voldoen aan de definitie van autonoom toegankelijke station. “Daarna is het de bedoeling, en dit is ook zo opgenomen in ons investeringsplan voor de komende tien jaar, dat elk jaar tien stations moeten volgen. Op deze manier kan over tien jaar ongeveer 80 procent van onze passagiers autonoom de trein nemen.”

Bij het aanpakken van de stations wordt gekeken naar de passagiersaantallen. Zo telt België in totaal 550 stations, maar stapt zeventig procent van de passagiers op en af op zo’n 100 stations. “Deze grotere stations krijgen voorrang bij aanpassingswerken.”

Duurzaamheid factor bij concessietoekenning

Toegankelijkheid is niet het enige aandachtspunt van het beleidsdomein van Couchard. De topman is ook verantwoordelijk voor de commerciële concessies in stationsruimte en hier is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en MVO. “Vanaf dit jaar wordt er bij het toekennen van de concessies rekening gehouden met duurzaamheidsfacturen”, geeft hij aan. Zo wordt er gekeken naar afvalbeleid en omgang met energie en water. Bedrijven die op dat gebied goed scoren krijgen voorrang bij de concessieverlening.

Couchard geeft overigens aan dat de bedrijven in stationsgebouwen dit jaar ondanks corona een behoorlijk jaar gedraaid hebben. Waar deze concessiehouders vorig jaar op een of andere manier zijn gecompenseerd voor hun coronaverliezen, heeft NMBS dit jaar nog geen soortgelijke geste hoeven doen.

Nieuwe invulling leegkomende stationshallen

Een ander dossier dat dit jaar zwaar op de agenda woog van de directeur stations bij NMBS was de toekomstige invulling van loketten die eind dit jaar gesloten worden. Eind dit jaar zullen 44 loketten sluiten waardoor er vanaf 2022 nog maar op 91 stations loketten bemand zullen zijn. “Voor de toekomstige invulling van deze loketten hebben we tientallen gesprekken gevoerd met lokale gemeenten, marktconsultaties.”

“In deze overleggen is per gemeente gekeken waar behoefte aan was”, vervolgt Couchard die aangeeft dat vanaf januari alvast een tiental loketten besproken zijn. De nieuwe invulling van de loketten varieert van een kapperszaak tot een fietsherstelpunt, koffiezaak of een sociale vereniging. In de stationshal van Mechelen Nekkerspoel is alvast een uitgever van kinderboeken ondergebracht. Door een andere invulling blijven de stationsruimtes verbonden met het sociale weefsel van de samenleving. “En zodoende blijft er leven in het station”, besluit Couchard.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal