FR NL

Europees Spoorwegpact getekend in Parijs: ‘Er zijn enorme investeringen nodig’

https://www.railfreight.com/policy/2022/02/22/eu-railway-pact-signed-in-paris-we-need-massive-investments/

De grote spoorwegspelers in Europa hebben opgeroepen tot massale investeringen in het spoor. Maandag ondertekenden 33 spelers uit de spoorsector uit 24 Europese landen daartoe een pact tijdens de European Railway Summit in Parijs. Met het ‘European Railway Pact’ committeren de bedrijven zich ook aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de sector.

Het meest concreet is dat de bedrijven, waaronder zowel infrastructuurbeheerders als passagiers- en goederenvervoerders, zich ertoe hebben verbonden de treingerelateerde broeikasgasemissies tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van 2015. Ook moet de energie-efficiëntie met 25 procent worden verhoogd en koolstofneutraliteit worden bereikt tegen 2050, wat ook het doel van de EU is. Een andere ambitie is om het recyclingpercentage van spoorwegmaterieel in 2030 ‘aanzienlijk te verhogen’, maar er staat niet aangegeven hoeveel er tegen die tijd moet worden gerecycled.

European Railway Summit

Veel spoorgerelateerde bedrijven en organisaties kwamen op 21 februari samen op de European Railway Summit om het Europese Jaar van het Spoor, vorig jaar het themajaar van de EU, formeel af te sluiten. Onder andere de bazen van de Duitse spoorwegen Deutsche Bahn, Oostenrijkse ÖBB, Belgische NMBS, Deense DSB, Finse VR, Hongaarse MÁV, Italiaanse FS, Luxemburgse CFL, Nederlandse NS, Portugese CP, Sloveense SŽ, Zwitserse SBB, Thalys en Eurostar ondertekenden het pact.

Prioritaire rol voor het spoor

De spoorwegexploitanten en infrastructuurbeheerders uit heel Europa stellen dat ze het verantwoordelijke principe delen dat spoorwegen een prioritaire rol moeten spelen in de strijd tegen klimaatverandering en dat ze zich daarom met hart en ziel inzetten voor de ontwikkeling van de spoorwegsector in heel Europa.”

Om tot een efficiënte deur-tot-deur mobiliteit van reizigers en goederen in Europa te komen, wijzen de spoorwegmaatschappijen op het belang van de klantervaring, die ze willen verbeteren. “Van reserveringen tot passagiersinformatie in realtime dankzij digitale technologieën, maar ook voor internationale spoordiensten, waaronder nachttreinen, we moeten beter ons best doen om de trein een aantrekkelijker vervoermiddel te maken.”

‘Geen kosten, maar een investering’

De strijd voor de bescherming van de planeet en tegen klimaatverandering is geen kostenpost maar een investering, merken de spoorwegmaatschappijen op. Zij benadrukken dat er daarom nieuwe (financiële) middelen nodig zijn om het spoor en het openbaar vervoer in het algemeen beter en efficiënter te financieren. “Er zijn fondsen nodig om fors te investeren in de modernisering van spoorwegnetten, om hun capaciteit en interoperabiliteit te vergroten en om de exploitanten te ondersteunen bij de modernisering van hun rollend materieel”, stellen ze in het pact.

Ten slotte roepen de bedrijven de lidstaten en de Europese Unie op om eerlijkere concurrentieregels tussen alle vervoerswijzen te bevorderen.

Auteur: Jos Sterk