FR NL

Thalys en KLM gaan samen hun Air/Rail-product verder ontwikkelen

https://www.railtech.be/fr/materiel-roulant/2022/03/31/accord-thalys-klm-pour-developper-leur-produit-air-rail/

Thalys en KLM hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om hun Air/Rail-product te ontwikkelen, waardoor het gebruik ervan voor klanten aantrekkelijker wordt.

Het doel is om het aantal klanten te vergroten dat met de trein van Brussel naar Schiphol spoort en vervolgens een KLM-vlucht neemt. KLM biedt al geruime tijd de mogelijkheid om de rit Brussel-Schiphol met de Thalys hogesnelheidstrein te doen om vervolgens te vliegen (en vice versa).

Intermodaal vervoer per spoor en door de lucht blijft complex en brengt soms grote uitdagingen met zich mee. KLM had al meermaals aangegeven voorstander te zijn van de vervanging van korte vluchten door treinen, mits het spoor qua snelheid, betrouwbaarheid en comfort voor passagiers een volwaardig alternatief vormt.

Van 5 naar maar 4 vluchten tussen de twee hoofdsteden

Voor de gezondheidscrisis koos 20 tot 25% van de passagiers voor deze optie. In maart 2020 bevestigde KLM een reductie van 5 naar 4 vluchten tussen Amsterdam-Schiphol en Brussel. Dit beleid was in lijn met het beleid van KLM dat gericht is op een duurzamere toekomst voor de luchtvaart.

Dit lucht/spoor-beleid is voor iedereen voordelig. De luchthaven van Schiphol blijft een belangrijk knooppunt vanwege de vele verbindingen met de vijf continenten. Maar KLM had al een tijdje te maken met slotbeperkingen op Schiphol. Door korteafstandsvluchten te vervangen door treinverbindingen, kunnen tijdsloten worden hergebruikt om langeafstandsbestemmingen te ontsluiten. Met deze oplossing blijft het aanbod voor de passagiers aantrekkelijken verbetert de kwaliteit van het netwerk van Schiphol dankzij een gevarieerder bestemmingsaanbod.

Nieuw lucht-/spoorproduct

Thalys en KLM zullen het aandeel reizigers dat kiest voor korte treinreizen anderzijds aanzienlijk zien toenemen. De uitbreiding van het lucht/spoorproduct houdt in feite in dat KLM meer stoelen bij Thalys koopt, waardoor een van haar dagelijkse verbindingen tussen Brussel en Schiphol overbodig wordt.

Reis boeken op KLM.com

De ontwikkeling van het AirRail-product past ook in het actieprogramma van de Nederlandse overheid voor spoor en luchtvaart (Actieagenda Trein en Luchtvaart), dat in 2020 werd aangekondigd op het hoogtepunt van de pandemie.

De nieuwe Air/Rail tickets zijn nu te boeken op KLM.com, voor reisdata vanaf 17 juli 2022. Klanten kunnen dus hun hele reis via KLM boeken en bij het boeken kiezen voor het comfort en de duurzaamheid van de Thalys in plaats van een luchtverbinding.

Klanten van KLM kunnen nu inchecken op station Brussel-Zuid en krijgen een instapkaart voor de hele reis, zowel per trein als per vliegtuig.

Bij verstoringen worden de klanten door KLM tijdig geïnformeerd en opnieuw toegewezen naar ofwel de trein of het vliegtuig. Ook krijgen zij betrouwbare informatie van KLM over reisarrangementen en transfers.

Thalys en KLM werken aan een verdere uitbouw van dit aanbod.

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Jos Sterk