FR NL
NMBS-trein op Antwerpen Centraal

NMBS moet nog 7% van de verloren reizigers terugwinnen

Een Desiro Main Line van de NMBS 2013, Alfenaar / Flickr.com / Wikimedia Commons, Alfenaar

NMBS past op 1 februari 2023 de tarieven aan en dat is een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing

De tariefaanpassing zal slechts een beperkt deel van de gestegen werkingskosten dekken.

Ambitie om aantrekkelijkheid trein te versterken blijft behouden

De NMBS doet er alles aan om haar reizigers terug te laten keren (momenteel telt de NMBS 93% van het aantal reizigers in 2019) en nieuwe klanten aan te trekken. De aanpassing van de tarieven is dan ook geen eenvoudige beslissing, maar met een aantal interessante initiatieven wil NMBS de aantrekkelijkheid van de trein in de toekomst verder versterken:

Vanaf begin 2023 wordt met het Flex-Abonnement – een abonnement voor enkele dagen per week – het woon-werkgamma aangepast aan nieuwe evoluties (zoals het thuiswerken).

Nieuwe formules

Tevens wordt gewerkt aan nieuwe tariefformules: eenvoudiger, aantrekkelijker en afgestemd op het tijdstip van de treinrit (piek of daluren) en het profiel van de reiziger. Het doel is ook om specifieke aanbiedingen te ontwikkelen met zeer aantrekkelijke tarieven voor doelgroepen zoals jongeren, senioren, frequente treinreizigers, kleine groepen en reizigers met een verhoogde tegemoetkoming.

Ten slotte zal NMBS ook zeer regelmatig promo-acties voeren, zoals met het Duo Ticket afgelopen zomer. Dat zal reeds zo zijn voor deze eindejaarsperiode en in 2023.

Auteur: Jos Sterk