FR NL
Treinstation Merode

Belgische spoorbonden willen opnieuw staken op 29 november

Het treinstation Merode 2017, Tram93 / Wikimedia Commons

De Belgische spoorbedrijven liggen nog altijd flink overhoop met hun personeel. De vakbonden roepen hun leden – medewerkers van NMBS en Infrabel – opnieuw op om te gaan staken. De bonden vinden dat er te weinig geïnvesteerd wordt bij NMBS en Infrabel en vragen dringend om oplossingen voor het personeelstekort bij het spoor. Op dinsdag 29 november moet het treinvervoer in België ‘platgelegd’ worden.

De staking zou moeten ingaan op maandag 28 november vanaf 22 uur en duren tot dinsdag 29 november 22 uur.  Op 5 oktober was er ook al een 24 uurs staking en op 9 november was er eveneens sprake van hinder op het spoor in het kader van een nationale, interprofessionele stakings- en actiedag van de vakbonden.

In België ervaren zowel NMBS én Infrabel dezelfde problemen als bijvoorbeeld NS en ProRail in Nederland. Er is een groot tekort aan personeel en (mede daardoor) verminderde arbeidsomstandigheden, hoge werkdruk en dus veel onvrede bij de medewerkers. De vakbonden “veroordelen het ontbreken van positieve perspectieven voor het gehele spoorwegpersoneel”.

Investeringen in spoorwegen volstrekt ontoereikend

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoorwegpersoneel vindt de investeringen die de Belgische regering aan het einde van het laatste begrotingsconclaaf heeft vastgesteld volstrekt ontoereikend. “Met deze investeringen kunnen de ambities voor de ontwikkeling en de duurzaamheid van de spoorwegen niet worden waargemaakt.”

De bonden herinneren de regering ook aan de eis om tot dringende maatregelen te komen, teneinde de voortdurende achteruitgang van de arbeidsomstandigheden van het spoorwegpersoneel een halt toe te roepen. Die problemen worden voornamelijk worden voornamelijk veroorzaakt een gebrek aan personeel.

“Deze maatregelen moeten het mogelijk maken de nodige middelen vast te stellen voor het afsluiten van een sociaal contract betreffende, onder andere, het niveau van werkgelegenheid en aanwervingen, de arbeidsvoorwaarden en de koopkracht”, stellen de vakbonden.

Dit artikel is afkomstig van de Nederlandse zusterpublicatie SpoorPro.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jeroen Baldwin