FR NL
Spoorwegen

NMBS klaart laatste horde voor Contract van Openbare Dienst

Belgische spoorlijn Benjamin Brolet / Infrabel

De Raad van bestuur van NMBS heeft eerder op vrijdag het ondernemingsplan en het meerjareninvesteringsplan 2023-2032 goedgekeurd. Ook het zogeheten beheerscontract kwam ter tafel.

Dit Contract van Openbare Dienst moest opnieuw besproken worden omdat de federale regering enkele weken geleden met minder financiële middelen over de brug kwam dan waarvoor was gevraagd. Welke aanpassingen er gedaan zijn, is niet bekend gemaakt. Wel liet NMBS-topvrouw Sopie Dutordoir onlangs weten dat het streven van de spoorwegmaatschappij hetzelfde blijft, namelijk 30 procent meer reizigers en 10 procent meer treinen in tien jaar.

“Het gaat om een robuust, ambitieus industrieel plan voor de komende 10 jaar, dat uitgaat van de behoeften en verwachtingen van de klanten en gebaseerd is op een solide investeringsplan en sterke engagementen met financieringsgaranties”, zegt de vervoerder erover.

Het is voor het eerst dat het beheerscontract voor tien jaar loopt (2023-2032). “De regering heeft ervoor gekozen de opdracht van openbare dienst voor het binnenlands reizigersvervoer rechtstreeks aan NMBS te gunnen voor 10 jaar. Het contract vormt de formalisering van deze keuze”, laat de vervoerder weten.

‘Nieuw tijdperk voor de Belgische spoorwegen’

De teksten gaan nu naar de bonden en de federale regering. Op 23 december zou dan goedkeuring moeten volgen, ook voor het prestatiecontract met spoorbeheerder Infrabel.

“Dankzij het toekomstige openbaredienstencontract kunnen we meer reizigers aantrekken, de toegankelijkheid en robuustheid van de spoorwegdienst verbeteren en ons voorbereiden op de toekomst”, aldus minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “Het doel is nu dat de regering deze twee contracten voor het einde van het jaar goedkeurt, zodat ze op 1 januari in werking kunnen treden en het startsein kunnen geven voor een nieuw tijdperk voor de Belgische spoorwegen.”

NMBS wil dan tevens werk maken van een overeenkomst met de vakbonden. “Uitgaande van die formalisering vóór het einde van het jaar, wordt vanaf januari alles in het werk gesteld om op zeer korte termijn ook een sociaal akkoord voor de komende jaren te sluiten.”

De vervoerder werd afgelopen week getroffen door drie stakingsdagen. Een NMBS-woordvoerder laat aan RailTech.be weten dat het dinsdag een kwart van de treinen heeft kunnen laten rijden en op woensdag en donderdag de helft. Dat was naar eigen zeggen volgens plan.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn