FR NL
Spoorlopen

Aantal spoorlopers stijgt weer, net als het aantal slachtoffers

Spoorlopen Infrabel

Na een lange periode van minder spoorlopers op het Belgische spoorwegnet is er, voor het eerst in vijf jaar, opnieuw een stijging van het aantal officiële meldingen van spoorlopers. Vorig jaar waren er liefst 649 gevallen van spoorlopen. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2021. Ook het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen. Vorig jaar stierven 6 spoorlopers. Het jaar daarvoor waren het er nog 5. Dat blijkt uit cijfers van Infrabel.

Vorig jaar kwamen de meeste meldingen uit Vlaanderen (294), gevolgd door Wallonië (247) en Brussel (108). Maar in deze laatste twee regio’s ziet Infrabel het aantal gevallen van spoorlopen wel stijgen. Het meeste spoorlopen gebeurt in volle baan (60 procent). Dat wil zeggen ergens tussen twee stations. Maar de stations (30 procent) zelf zijn ook een ‘populaire’ plaats voor spoorlopers gevolgd door overwegen (10 procent).

Het spoorlopen vindt vooral plaats op zogenaamde hotspots. Volgens Infrabel gaat het om 49 plaatsen op het Belgische spoornet. In totaal werd al 57 procent van de 49 hotspots met één of meerdere maatregelen beveiligd, zoals betonblokken, struikelmatten, camera’s en afsluitingen. In 2022 plaatste Infrabel bijna 3 kilometer extra afsluitingen bij de hotspots. Dat brengt het totaal op 43 kilometer. Het Belgische spoor heeft ongeveer 3.600 kilometer aan spoorlijnen. Het is volgens Infrabel onmogelijk om die allemaal af te sluiten.

Spoorlopers hebben volgens Infrabel een enorme impact op de regelmaat van het treinverkeer. In 2022 liepen treinen 213.409 minuten vertraging op door spoorlopers. Omgerekend is dat gemiddeld 10 uur vertraging per dag. Volgens Infrabel een triestig record en bijna een verdubbeling in vergelijking met 2021 toen er 108.988 minuten vertraging geregistreerd werden. Onlangs maakte Infrabel ook cijfers bekend over ongevallen bij overwegen, die eveneens voor veel leed en vertragingen zorgen.

300 euro boete

Uit de statistieken van Infrabel blijkt ook dat bijna de helft (43 procent) van de spoorlopers dat doen tussen 15 en 19 uur. Vooral in juni zijn er veel spoorlopers en het gebeurt ook vaak op woensdagen en vrijdagen. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van een kortere weg de belangrijkste oorzaak is, gevolgd door wandelen bij de sporen en het spoorwegdomein dat aanzien wordt als een goede plaats om te verzamelen.

In 2022 werden er bijna 1.500 pv’s voor spoorlopen uitgeschreven. Overtreders worden bestraft met een boete van 300 euro en 500 euro bij recidive. De wet verbiedt het betreden van delen van de spoorweginfrastructuur die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Infrabel werkt nauw samen met Securail, de veiligheidsagenten van de NMBS en de lokale en federale politie. Zij zetten sterk in op lokale controleacties over heel het land.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals