FR NL
Station van Kontich, foto: Johan Bakker/Wikimedia Commons

Gemeente peilt mening bevolking over nieuwe bestemming stationsgebouw

Foto: Johan Bakker/Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:13676_Station_van_Kontich.jpg

De NMBS en de gemeente Kontich gaan op zoek naar een nieuwe bestemming voor het stationsgebouw in Kontich, omdat de loketten er tegen eind dit jaar sluiten. Het lokale bestuur ziet er een ideale gelegenheid in om een horecazaak in het station onder te brengen. Het heeft via een buurtpeiling de lokale bevolking om input gevraagd.

De NMBS maakte eerder dit jaar bekend dat de loketten in het station Kontich-Lint gesloten zouden worden omdat uit metingen naar voren was gekomen dat nog maar achttien procent van alle tickets aan het loket werd verkocht. Die maatregel past in een algemene sluitingsronde waarbij in totaal 44 Belgische treinstations tegen het eind van dit jaar de loketten sluiten.

De gemeente betreurt de beslissing, maar ziet het ook als een kans tot een herbestemming van het gebouw als horecazaak. Dat sluit goed aan bij de plannen die er zijn voor de vernieuwing van het Stationsplein in 2022. Een leeg stationsgebouw zou vloeken met de geplande vernieuwing van het plein.

Digitale buurtpeiling voor gesprek met NMBS

Voor precieze invulling van het stationsgebouw roept de gemeente Kontich de hulp in van de bewoners. Inwoners kunnen hun input geven via een digitale buurtpeiling en hebben daarbij de mogelijkheid om voor of tegen een horeca-invulling te stemmen en om eigen concrete ideeën aan te brengen. Mensen kunnen tot 25 april hun ideeën indienen, waarna de gemeente Kontich begin mei in gesprek gaat met de NMBS.

Nog 91 stations met bemand loket over

Eerder dit jaar maakte de NMBS bekend tegen het einde van dit jaar de bemande loketten op 44 stations te gaan sluiten in België. Na deze sluiting, zullen nog 91 van de 550 stations van de NMBS een bemand loket hebben – of zo’n 16 procent. “De effectieve sluiting wordt voorafgegaan door een aantal begeleidende maatregelen zoals stewards die reizigers vertrouwd maken met de functionaliteiten van het verkoopautomaat en brochures met info over de alternatieve verkoopkanalen waarop de NMBS-producten beschikbaar zijn”, laat de gemeente Kontich weten aan zijn inwoners.

Auteur: Jerom Rozendaal