FR NL
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Treinspotters vermommen zich en dringen locomotief binnen

Twee Waalse treinspotters kregen deze week een boete van de politierechter opgelegd omdat ze stiekem in een locomotief waren binnengebroken. De twee zich in gele hesjes aangetrokken om als  spoormedewerkers door te gaan en hadden foto’s vanuit de locomotief foto’s gemaakt voor hun Facebookpagina.

Ze staken er de lichten aan, maar reden er uiteindelijk niet mee. Ook maakten ze enkel foto’s. “Vliegtuigspotters dringen toch ook de cockpit van een vliegtuig niet binnen om foto’s te maken?”, aldus de rechter.

De gebeurtenis vond plaats op 24 oktober vorig jaar. Een 44-jarige en 64-jarige Waal waren naar de sporenbundel ‘Pelikaan’ ter hoogte van de Margareta van Oostenrijkstraat in de haven van Zeebrugge afgereisd. Daar bevond zich een locomotief met een speciale opdruk, weet de krant Het Nieuwsblad te melden.

Vermomd als spoorwegmedewerkers

Om geen argwaan te wekken, hadden de treinspotters allebei een veiligheidshesje van de NMBS aangetrokken. Van een bevriende machinist hadden ze een speciale sleutel gekregen waarmee ze ook binnen in de locomotief raakten. Eenmaal binnen ontstaken ze de lampen en namen enkele foto’s voor hun Facebookpagina. Daarna ging het alarm af in het seinhuis en werden de twee gegrepen.

De politierechter kon duidelijk niet lachen met het gedrag van de Walen en noemde de feiten totaal onaanvaardbaar. “Op jullie leeftijd kun je ook moeilijk van een jeugdzonde spreken. “Vliegtuigspotters dringen toch ook de cockpit van een vliegtuig niet binnen om foto’s te nemen? Ik hoop dat jullie de ernst hiervan inzien, want de wet laat mij toe om hiervoor een celstraf op te leggen.”

Boete te voldoen aan Infrabel

Tot een gevangenisstraf werden de twee niet veroordeeld. Wel kregen ze een boete opgelegd van 240 en 300 euro. Zij moeten dit bedrag overmaken aan spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel die begin deze week een schadevergoeding had geëist van 380 euro.

Auteur: Jerom Rozendaal