FR NL

Brussel verwelkomt nachttrein uit Wenen na corona-afwezigheid

Ankunft nightjet Brüssel Copyright: ÖBB/Marek Knopp

Na een corona-pauze van zes maanden arriveerde op woensdag de nachttrein vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op Brussel Zuid. De nachttrein werd opgewacht door een delegatie waaronder de Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Hij ziet de nachttrein als een duurzaam initiatief voor vliegverkeer.

De Nightjet wordt uitgebaat door de nationale Oostenrijke spoorwegmaatschappij (ÖBB) en verbindt de Oostenrijkse hoofdstad Wenen sinds januari 2020 met Brussel. De Nighjet is ook op andere routes actief en rijdt bijvoorbeeld ook naar Amsterdam, een rits aan steden in Duitsland en Italië. Door de coronapandemie en het stilvallen van internationale reizen reed de trein niet gedurende een half jaar.

Verdubbelding slaapwagenaanbod

De hervatting van de verbinding gaat gepaard met een verbeterd aanbod. De Nightjet rijdt voortaan drie keer per week, het jaar rond. Elke maandag-, woensdag- en vrijdagavond kunnen passagiers in Brussel opstappen om dan vervolgens met een tussenstop in Luik de volgende ochtend in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen te belanden.

In de andere richting – van Wenen naar Brussel – vertrekt de trein op dinsdag, donderdag en zondag. De Nightjet komt vervolgens om 9u55 aan in Brussel-Zuid aan. Met de verdubbeling van het slaapwagenaanbod bouwen NMBS en ÖBB de capaciteit op de verbinding uit.

Brussel als hub voor Europese nachttreinvervoer

“Ik ben blij dat de Nightjet opnieuw vanuit Brussel aankomt en vertrekt, zijn aanbod nog verbetert en de capaciteit uitbreidt. De nachttrein is een prima alternatief voor korte afstandsvluchten en dat is een belangrijke ambitie van deze regering”, liet minister van Mobiliteit weten bij aankomst van de trein in Brussel. De minister sprak ook zijn hoop uit dat de komende jaren ook andere internationale treinen in Brussel stoppen, waardoor onze hoofdstad uit kan groeien tot een hub van nachttreinen. “Daar maken we werk van.”

Na een afwezigheid van een half jaar arriveert de Nightjet in Brussel

Luc Boey, Head of International Alliance van NMBS, sluit zich bij deze ambitie aan. Het vervoersbedrijf is op Belgische grondgebied verantwoordelijk voor de verbinding en het was ook een NMBS locomotief die de nachttrein aanvoerde. “De heropstart en gelijktijdige uitbreiding van het aanbod van de Nightjet bevestigen het groeiende belang van milieuvriendelijk internationaal treinverkeer in Europa. Vanuit de internationale draaischijf Brussel neemt NMBS ten volle deel aan dergelijke projecten die door de klant verwacht en overduidelijk gesmaakt worden”, vertelt hij.

Families en vriendengroepen naar het spoor lokken

In de Nightjets van ÖBB kunnen individuele plaatsen in de zitwagens, ligwagens met vier compartimenten of in de slaapwagens geboekt worden. Voor een zo groot mogelijke privé-ruimte kunnen de compartimenten in de drie comfortcategorieën ook als een eigen privé-compartiment worden geboekt. Hiermee wil de treinuitbater familie- en vriendenreizen aanmoedigen.

De prijzen van een ticket voor een nachttrein variëren tussen 30 en 200 euro per traject, afhankelijk van het gekozen comfort, het moment van boeking en de vervoersmaatschappij.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal