FR NL

Metro’s in Brussel rijden straks iedere 2 minuten met nieuwe M7-metrostellen

De M7-metrostellen MIVB

De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB heeft vorige week de eerste van de M7-metrostellen officieel gepresenteerd die deze zomer in gebruik worden genomen. In de spits kan er straks iedere 2 minuten een metro rijden, waar dat nu nog iedere 2,5 minuut is. MIVB heeft in totaal 43 metro’s besteld bij de Spaanse treinfabrikant CAF.

De nieuwe M7-metrostel kwam afgelopen zomer in Brussel aan. Sindsdien onderging de nieuwe reeks talrijke tests in de stelplaats en op het net, maar telkens zonder reizigers. In aanloop naar de officiële ingebruikname vond vorige week een presentatieritje plaats in aanwezigheid van de CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs, en van de Brusselse minister voor Mobiliteit, Elke Van den Brandt.

8.000 extra plaatsen

De nieuwe metro’s gaan straks rijden op de lijnen 1 en 5. Met de komst van deze nieuwe metrotoestellen en het vernieuwde beveiligingssysteem kan de MIVB de frequenties op deze twee lijnen verhogen. Het interval in de spits zal dan toenemen van één metro om de 2,5 minuut op het gemeenschappelijke deel tot één metro om de 2 minuten. In het totaal verhogen de nieuwe metro’s de capaciteit van het Brusselse metronetwerk met achtduizend plaatsen per uur en per richting.

Automatische besturing mogelijk

De M7 is 94 meter lang en 2,70 meter breed, zes rijstellen, 18 dubbele deuren, 170 ton zwaar, in totaal goed voor 742 plaatsen. Een vloer op perronhoogte en bredere deuren moeten het  in- en uitstappen vergemakkelijken. Polyvalente ruimtes zijn voorzien voor personen met beperkte mobiliteit, mensen met een kinderwagen en fietsers. De M7-metrostellen zijn eveneens aangepast aan de toekomstige automatische besturing.

De binneninrichting laat meer flexibiliteit toe ten opzichte van de bestaande metrostellen van de MIVB. Zo kunnen de reizigers dankzij de nieuwe stoelindeling uit verschillende zitplaatsen kiezen: in langs- of dwarsrichting, alleen of samen, rustig of dicht bij de deur. Dit moet ook tijdens de piekuren de bewegingsruimte van de reizigers verbeteren en resulteren in efficiëntere reizigersstromen.

42 nieuwe toestellen de komende jaren

De MIVB bestelde in totaal 43 exemplaren bij de Spaanse fabrikant CAF die de komende jaren worden afgeleverd in Brussel. Het ontwerp kwam van de Belgische designer Axel Enthoven (Yellow Design).

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal