FR NL
MIVB tram in Brussel

MIVB noteert sterke daling inkomsten en ritten in coronajaar

MIVB tram in Brussel – @MIVB

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB haalde vorig jaar 90 miljoen euro minder inkomsten uit de verkoop van kaarten en tickets. Ook het aantal ritten daalde fors met bijna 43 procent. Opvallend is ook dat het metrovervoer zware klappen kreeg.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de vervoersmaatschappij dat maandag werd gepubliceerd. In 2020 registreerde de Brusselse vervoerder 244,2 miljoen ritten. Dit betekent een daling met 42,9 procent ten opzichte van 2019.

Wat de verdeling van de verplaatsingen per vervoerswijze betreft, daalde het marktaandeel van de metro het sterkst (van 38,2 procent in 2019 tot 35,9 procent in 2020), terwijl de tram nagenoeg stabiel bleef (35,3 procent) en de bus er met 28,8 procent het sterkst op vooruit ging (25,8 procent in 2019).

90 procent minder passagiers

Het aantal reizigers op het MIVB-net evolueerde in de loop van 2020, afhankelijk van de gezondheidsmaatregelen die de regering afkondigde. Tijdens de eerste lockdown bereikte het rittenaantal een dieptepunt van tien tot vijftien procent ten opzichte van de normale situatie. Tijdens de versoepelingen in mei 2020 herstelde het aantal reizigers in het openbaar vervoer zich geleidelijk. Sinds de gedeeltelijke lockdown in oktober 2020 stabiliseerde het zich op ongeveer 58 procent voor de metro en 66 procent voor het bovengrondse vervoer.

Openbaar vervoer in Brussel

Financiële impact

De sterke daling in passagiers had uiteraard ook een impact op de financiën. Terwijl de MIVB een daling van haar verkeersopbrengsten registreerde (-90 miljoen), had de vervoersmaatschappij ook te kampen met een stijging van de uitgaven door de aankoop van beschermingsmateriaal (+4 miljoen) en de toename van de schoonmaakbeurten van haar voertuigen en infrastructuur (+23 miljoen).

Tevredenheid stijgt wel

Toch was het niet allemaal ellende vorig jaar. In 2020 nam de tevredenheid van de reizigers toe, aldus de MIVB. De tevredenheidsbarometer geeft de MIVB een algemene score van 7,3/10 (tegenover 7,1 in 2019). Bovendien geeft 81 procent van de respondenten de MIVB een score van 7 of meer voor de kwaliteit van de dienstverlening in het algemeen. Dit betekent een stijging van de tevredenheid met 5 procent ten opzichte van 2019.

337 miljoen euro investeringen

Ook werden investeringen in het netwerk voortgezet. In 2020 investeerde de vervoerder in het OV 337 miljoen euro in de ontwikkeling van haar netwerk. Zo stond het coronajaar ook in het teken van de start van de bouwwerken voor de toekomstige metrolijn 3: de verbouwing van het Albertstation en de eerste spadesteek voor de bouw van het station Toots Thielemans in de Zuidwijk.

Wat het tramnet betreft, werd de verlenging van lijn 9 (Simonis – Dikke Beuk) tot het station Koning Boudewijn voortgezet. Ook het traject van de nieuwe NOH-tramlijn, die Neder-over-Heembeek met het stadscentrum zal verbinden, werd goedgekeurd. De start van de werken is gepland voor 2022.

Nieuwe voertuigen en diensten

In juli 2020 werd de eerste van de 43 bestelde M7-metrostellen geleverd. Na tests op het net, worden de eerste 11 metrostellen vanaf de zomer van 2021 geleidelijk in dienst gesteld.  De MIVB  bestelde ook 90 “TNG”-trams. Ondanks vertraging door de gezondheidscrisis is in september 2020 begonnen met de assemblage van het eerste exemplaar bij constructeur Bombardier  (nu Alstom) in Wenen, Oostenrijk. De eerste twee TNG’s verschijnen in de tweede helft van 2021 op het netwerk.

MIVB investeert in materiaal in Brussel

Verder stond 2020 ook in het teken van de introductie van nieuwe diensten. Zo werd het EMV-systeem gelanceerd, een nieuwe methode om een ticket te betalen met een bankkaart. Tussen 1 juli en 31 december 2020 werden 804.706 valideringen en 540.000 transacties geregistreerd met deze contactloze betalingen.

Uitdagingen en prioriteiten 2021

Ook in 2021 worden investeringen in materiaal en netwerk gecontinueerd. “In 2021 zal 419 miljoen euro van het voor mobiliteit uitgetrokken budget worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het openbaar vervoer en 57 miljoen euro in de ontwikkeling van de dienstverlening (een stijging met 13 miljoen, red.)”, vertelt Merlijn Erbuer, voorzitter van de raad van bestuur van de MIVB.

De passagiers terughalen naar bus, tram en metro zal prioriteit hebben. “Een van de allereerste uitdagingen voor de MIVB zal erin bestaan de klanten die dat nog niet deden, ervan te overtuigen terug te keren naar onze lijnen”, benadrukt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Lees ook:

Overheid compenseert coronaverlies van De Lijn
Infrabel 55 miljoen in het rood in coronajaar

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal