FR NL

Mobiliteitsminister Peeters is tegenstander van hogere ticketprijzen in de spitsuren

Flemish Minister of Mobility, Public Work Lydia Peeters pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 13 November 2019. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is geen voorstander van hogere ticketprijzen in de spitsuren. De Lijn voert hier wel onderzoek naar uit in het kader van een aangepaste tariefstructuur.

Peeters reageert op haar website hiermee op het ‘nieuws’ dat zij voorstander zou zijn van variabele ticketprijzen en duurdere tickets. De optie van variabele ticketprijzen stond opgenomen in het memorandum van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn dat werd opgemaakt naar aanleiding van de verkiezingen van 2019. “Ik heb altijd, ook in verschillende tussenkomsten in het Vlaams Parlement gezegd dat ik absoluut geen voorstander ben van dit verhaal”, benadrukt zij.

Flexibilisering door telewerk

De minister is wel voorstander van variabele en flexibele abonnementen die rekening houden met mogelijkheden rond telewerk, laat ze weten. “Hier is De Lijn trouwens op mijn vraag al mee gestart, denk maar aan de Pauzeknop voor jaarabonnementen en volgende week krijg ik meer duiding van De Lijn hierover. De coronacrisis en het vele telewerk heeft de noodzaak hiervan duidelijk gemaakt.”

Dat variabele ticketprijzen hogere prijzen voor het reizen tijdens de spitsuren als gevolg kunnen hebben, is evenwel uit den boze. “VVM De Lijn voert hier dan misschien wel onderzoek naar uit in het kader van een aangepaste tariefstructuur, maar ik pleit echter voor eenvoud in de tarieven en enkel differentiatie naar doelgroepen toe. Ook in dit verhaal staat voor mij de reiziger steeds centraal en wil ik juist vervoersarmoede voorkomen.”

Duurder spitstarief zet geen zode aan de dijk

Reizigersorganisatie TreinTramBus is het eens met de minister. “De meeste mensen, die in de spits rijden, hebben een abonnement. Dat zijn vooral pendelaars die op hun werk moeten zijn, scholieren enz. We durven te hopen dat het niet de bedoeling is die mensen een toeslag te laten betalen”, zegt woordvoerder Peter Thoelen.

Hij voegt eraan toe: “Ook voor mensen zonder abonnement, die in de spits de bus moeten nemen, heeft deze maatregel geen zin: zolang niet iedereen glijdende werktijden heeft, zal een duurder spitstarief bijna niemand van de bus in de spits halen. Wie niet per se op een overvolle bus moet zitten op een bepaald uur, kiest nu reeds voor een andere bus”.

Het net van De Lijn telt ongeveer duizend lijnen en 36.000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa elf miljoen ritten. De eigen vloot telt 2.250 bussen en 400 trams. Met bijna 8.000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2.000 mensen.

Lees ook: 

Overheid compenseert coronaverlies van De Lijn

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal