FR NL
NMBS breidt fietscapaciteit uit

Vijftig procent meer fietsplaatsen op stations en in de trein

NMBS breidt fietscapaciteit uit – @NMBS

Steeds meer treinreizigers komen met de fiets naar het treinstation of nemen hun tweewieler mee bij vrijetijdsuitstapjes. Om bij deze trend aansluiting te vinden, wordt de capaciteit op het station en in de trein met vijftig procent opgevoerd de komende jaren. Om aan de onmiddellijke vraag te voorzien, wordt in een aantal treinstellen zelfs al zetels verwijderd voor fietsplaatsen.

Dit blijkt uit de fietsstrategie van NMBS die woensdag gepresenteerd werd. Steeds meer reizigers nemen de fiets mee op de trein. Het aantal verkochte fietstrajecten is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld tot 251.000 in 2019, laat de vervoersorganisatie weten. Het gaat daarbij veelal vrijetijdsreizigers die tijdens het weekend en vakantieperiodes de trein nemen.

Om aan deze vraag tegemoet heeft de NMBS een aantal maatregelen voorzien. Met de introductie van de M7 dubbeldekstreinen, die beschikken over bijkomende multifunctionele rijtuigen, stijgt het totale aantal fietsplaatsen in de treinvloot van de NMBS tegen 2025 met 50 procent tot 6.700, tegenover 4.450 nu.

Stoelen uitbreken voor fietsplaatsen

In afwachting van de nieuwe rijtuigen zal op korte termijn met noodgrepen de capaciteit opgevoerd worden. Zo worden in een reeks i10 rijtuigen een aantal zetels vervangen door fietsplaatsen. “Dat betekent dat we in die treinen van twee naar tien plaatsen voor fietsers gaan. Dat komt neer op ongeveer 600 bijkomende plaatsen per dag op het totaal van de betrokken treinen (heen en terug)”, vertelt NMBS woordvoerder Bart Crols.

Om reizigers te informeren over de bestaande capaciteit werkt de NMBS aan de lancering van een specifieke web-app die later geïntegreerd zou worden in de bestaande routeplanner. Ook het aanbrengen van duidelijke signalisatie op de rijtuigen moet een bijdragen leveren.

Intermodale aansluiting

Naast  de vrijetijdsreiziger heeft de vervoersmaatschappij uiteraard ook de standaard pendelaars. Ook bij deze treinreizigers neemt de fiets een steeds belangrijkere plaats in in het vervoerstraject, een trend die door de coronacrisis versneld is. Eén op vijf pendelaars laat nu al zijn fiets achter in de fietsenstalling aan het station. Andere reizigers nemen gratis hun plooifiets mee en vinden een plaats onder, of tussen de zetels op de trein.

Om in deze extra vraag te voldoen, investeert de NMBS in de uitbreiding van het aantal fietsstallingen aan de stations. Het aantal beschikbare plaatsen stijgt de volgende jaren tot minstens 150.000, in vergelijking met 108.000 nu. Ook maakt de NMBS werk van meer deelfietsen aan het station en bewaakte stallingen voor elektrische fietsen.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, die zich op social media regelmatig afficheert met fietsmobiliteit, reageert verheugd op de fietsstrategie van de NMBS. “Ik ben enthousiast dat NMBS nu werk maakt van een ambitieuze en coherente fiets-treinstrategie, door bijkomende, overkapte fietsstallingen en beveiligde fietsparkings, meer deelfietsen aan de stations en betere informatie aan de reiziger en bovenal: nog meer plaatsen voor je fiets in de zomertreinen.”

Lees ook:

NMBS wil de capaciteit voor fietsen in de trein vergroten
Nieuwe fietsenstalling luidt renovatie van treinstation van Diest in

Auteur: Jerom Rozendaal