ICE-4-Giruno-en-TGV-Euroduplex-treinen

Twintig landen tekenen intentieverklaring Trans Europ Express 2.0

Het plan van de Duitse overheid voor een trans-Europees netwerk van (nacht)treinverbindingen kan op veel steun rekenen vanuit de Europese lidstaten. Tot nu toe ondertekenden twintig Europese landen de intentieverklaring om mee te werken aan de wedergeboorte van de Trans Europ Express uit de jaren 50.     

Dat blijkt uit het pas verschenen voortgangsrapport van het Platform International Rail Passenger Transport (IRP) waarin de Europese transportministers samenwerken aan de verbetering van internationale treinverbindingen. De intentieverklaring heeft als doel het Europees spoornetwerk voor personenvervoer te versterken over afstanden van meer dan 600 kilometer door meerdere landen, met snelheden vanaf 100-160 kilometer per uur. In de Letter of Intent zijn ook de verbindingen ogenomen die voor België belangrijk zijn om goed aan te sluiten op het Trans Europ Express (TEE) 2.0 netwerk.

Intentieverklaring

Duitsland presenteerde het initiatief TEE 2.0 tijdens de Third Rail Summit op 17 mei. De presentatie werd onder meer ondersteund door Nederland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Inmiddels hebben twintig landen de Letter of Intent getekend.

Uit het verslag van het Platform International Rail Passenger Transport blijkt verder het voornemen om andere Europese initiatieven om de internationale verbindingen te verbeteren, zo veel mogelijk te combineren. Zo worden onder meer het concept van een Europese reguliere dienstregeling Europatakt en het Time Tabel Redesign (TTR) van RailNet Europe genoemd.

Bekijk hier het interview dat de Nederlandse zustertitel SpoorPro had met Luc Vansteenkiste van RailNet Europe.

Internationale dienstregelingen

“TEE 2.0-verbindingen moeten worden ontwikkeld en georganiseerd door geïnteresseerde spoorwegondernemingen, met name beschikbaarheid van rollend materieel. De discussie tussen Europese Commissie, EU-lidstaten en RailNetEurope (RNE) over een Europese dienstregeling moet uitgaan van de behoeften en belangen van nationale en internationale reizigers- en goederenvervoer per spoor. En dat in een open markt. Verder moet gestreefd worden naar een implementatie van de dienstregeling in 2025, zoals beoogd door RNE.”

Volgens de transportministers met de Europese wetgever worden gevraagd deze aanpak te bevorderen. En
daarnaast de ontwikkeling te bevorderen van een internationale niet-discriminerende capaciteitsstrategie door de belanghebbenden voor reizigersvervoer per spoor. Dit door het integreren van landelijke dienstregelingen.

Korte afstandsvluchten

Verder zou het concept TEE 2.0 verder moeten worden ontwikkeld volgens de marktvraag met onder meer als doel aantrekkelijke reistijden en goede en betrouwbare verbindingen in vergelijking met Europese korte afstandsvluchten.

“De Implementatie van een concept zoals TEE 2.0 vereist het wegnemen van barrières voor het starten van internationale diensten.” Verder zou de Europese Commissie een voorstel moeten indienen, zoals vermeld in de Slimme en duurzame mobiliteitsstrategie, om ten minste vijftien pilootprojecten voor internationale treinreizen op te zetten.

Diensten die rekening houden met marktontwikkelingen, technologische innovaties, bestaande concepten zoals de TEE 2.0 en de basisprincipes van de Single European Railway Area. Het platform bereidt een aanbeveling voor voor deze pilootlijnen.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Bron: SpoorPro.nl