FR NL
Sophie Dutordoir, CEO NMBS en Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, zijn tevreden met de introductie van een rechtstreekse kusttrein

Test geslaagd: de NMBS zet deze zomer rechtstreekse kusttreinen in

Sophie Dutordoir, CEO NMBS en Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit, zijn tevreden met de introductie van een rechtstreekse kusttrein -@nmbs

De NMBS zet tijdens de zomervakantie rechtstreekse reservatietreinen in van en naar de kust. Het bijkomende aanbod start op zaterdag 3 juli 2021 en volgt op een geslaagde test tijdens het eerste weekend van juni. De treinen – genaamd de Kust-Express – rijden rechtstreeks naar hun eindbestemming, zonder te stoppen op de tussenliggende stations.

NMBS wil met de reservatietreinen inspelen op de vraag van dagjestoeristen, waaronder gezinnen, die hun uitstap naar zee vooraf willen plannen en zeker willen zijn van hun plaats op een rechtstreekse trein. Treinreizigers kunnen via de NMBS-website reserveren voor deze treinen. Een reservering is nodig bovenop het normale treinticket en kost 1 euro per persoon en per rit.

Twintig rechtstreekse treinen

Tijdens de zomerweekends gaat het om twintig rechtstreekse treinen per dag (tien heen ’s ochtends en tien terug ‘s avonds). De treinen vertrekken ’s ochtends vanuit Luik-Guillemins, Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal en komen aan in Oostende, Blankenberge, De Panne en Knokke. Op weekdagen rijden er vier reservatietreinen (twee heen en twee terug) tussen Brussel-Zuid en Oostende.

Doordat de rechtstreekse treinen niet stoppen onderweg, wordt de reistijd aanzienlijk verkleind. Dit zou extra mensen naar het spoor kunnen lokken. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil zo de trein stimuleren als aantrekkelijker alternatief voor de auto. Uit een studie van Westtoer blijkt dat tijdens de zomervakantie 13 procent van alle aankomsten aan de Belgische kust gebeurt met de trein (aantal dagjestoeristen in 2019).

Geslaagde test

De introductie van de kusttrein volgt op een pilootproject dat plaatsvond tijdens het weekend van 5-6 juni toen de rechtstreekse treinen getest werden. Ruim duizend reizigers plaatsen toen een reservatie en spraken daarna in een enquête hun tevredenheid uit.

“Bijna één op drie klanten geeft ook aan de wagen aan de kant te willen laten staan om de reservatietrein naar de kust te nemen. Dat betekent dat comfort en commerciële snelheid bijkomende klanten aantrekt, mogelijk nieuwe klanten,” becommentarieert Sophie Dutordoir, directeur van NMBS.

Spreiding reizigersstromen

De kusttreinen vullen het klassieke treinaanbod aan, waardoor reizigers de keuze hebben tussen een trein zonder reservatie die stopt in verschillende stations en een trein met reservatie die rechtstreeks rijdt. Volgens NMBS kan door de reservering van de treinen  beter worden geanticipeerd en kunnen de reizigersstromen naar de verschillende kustbestemmingen beter worden gespreid. Daarbij is er ook een nauwkeurig beeld van het aantal reizigers op deze treinen.

Het bijkomende aanbod start op zaterdag 3 juli 2021 en er kan vanaf vandaag gereserveerd worden.

Lees ook: NMBS test reservering op rechtstreekse kusttreinen

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal