Kusstram heeft voortaan 'zeelijner'

De Lijn doopt Kusttram ‘Zeelijner’

Openbare vervoersbedrijf De Lijn heeft de nieuwe kunstlijn gedoopt tot ‘Zeelijner’. De naam verwijst zowel naar de kustregio als locatie, als naar De Lijn. De naam werd dit weekend feestelijk onthuld door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, in aanwezigheid van een aantal kustburgemeesters.

De naam was het resultaat van een publieke wedstrijd, die vorige zomer werd gelanceerd, waarop uiteindelijk 4.857 mensen een inzending stuurden. De winnende naam ‘Zeelijner’  kwam 26 keer uit de bus. Eerder zagen de Albatrostrams en de HermeLijntrams al het levenslicht. Het geven van een bijnaam aan een tram klinkt volgens De Lijn vertrouwder “en bovendien krijgt het grote publiek de kans om een unieke stempel te drukken op het openbaar vervoer.”

Aan vervanging toe

De huidige BN-ACEC Kusttramvoertuigen zijn bijna veertig jaar oud en waren dringend aan vervanging toe. De nieuwe Kusttramvoertuigen zijn lagevloertrams, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, mindermobielen en reizigers met een kinderwagen of bagage. Er kunnen 187 reizigers mee.

Van de 48 bestelde trams arriveerde de eerste in juni 2020. Ondertussen zijn er al 29 geleverd, waarvan 27 in exploitatie. Eind dit jaar wordt de laatste verwacht. Met de aankoop ging een investering van 100 miljoen euro gepaard.

Eigenlijk zou de naam bekend worden gemaakt zodra de nieuwe trams in exploitatie gingen, tijdens de paasvakantie. Corona stak hier een stokje voor door de restrictiemaatregelen. De trams begonnen dus naamloos aan hun grote kustavontuur, maar daar kwam dit weekend dan eindelijk verandering in.

Auteur: Jerom Rozendaal