FR NL
M7 heeft passagiers welkom in Brussel

M7-metro Brussel neemt voor het eerst reizigers mee

De eerste reizigers hebben een rit gemaakt met de M7-metro in Brussel. Na maanden van testen zonder passagiers is het nieuwe metrostel van de MIVB sinds vorige week klaar voor gebruik. Vanaf september zullen de nieuwkomers in de dienstregeling worden opgenomen.

Frequente metrogebruikers zagen de nieuwe metro al op het net voorbij komen, maar dan zonder reizigers. Na talloze testen in de stelplaats en op het net sinds september 2020, heeft het nieuwe M7-metrostel vorige week donderdag de eerste reizigers vervoerd.

43 nieuwe metrostellen besteld

Dit eerste metrostel rijdt de gehele dag op lijn 1 tussen Weststation en Stokkel. Momenteel rijdt het nieuwe metrostel als extra voertuig op die lijn tussen de andere metromodellen. In de loop van de maand juli zullen vier andere M7-metrostellen eveneens operationeel worden, waarna de nieuwkomers vanaf september ook in de dienstregeling van lijn 1 worden opgenomen.

De MIVB kwam in 2016 een levering van 43 metrostellen overeen met de Spaanse producent CAF. Het eerste metrostel kwam begin juli 2020 aan en tegen eind 2022 zullen 22 exemplaren van de eerste bestelling geleverd en operationeel zijn. Vanaf november worden de nieuwe M7-metro’s geleidelijk ingezet op de lijnen 1 en 5.

M7 in gebruik genomen in op Brusselse metronet

8.000 extra plaatsen

Met de komst van deze nieuwe metrotoestellen en het vernieuwde beveiligingssysteem kan de MIVB de frequenties op deze twee lijnen verhogen. Het interval in de spits zal dan toenemen van één metro om de 2,5 minuut op het gemeenschappelijke deel tot één metro om de 2 minuten. In het totaal verhogen de nieuwe metro’s de capaciteit van het Brusselse metronetwerk met achtduizend plaatsen per uur en per richting.

De M7 is 94 meter lang en 2,70 meter breed, zes rijstellen, 18 dubbele deuren, 170 ton zwaar, in totaal goed voor 742 plaatsen. Een vloer op perronhoogte en bredere deuren moeten het  in- en uitstappen vergemakkelijken. Polyvalente ruimtes zijn voorzien voor personen met beperkte mobiliteit, mensen met een kinderwagen en fietsers. De M7-metrostellen zijn eveneens aangepast aan de toekomstige automatische besturing.

Meer Brusselaars naar het spoor

De politiek reageert enthousiast over de ingebruikname van de M7’s. “Dankzij onze nieuwe M7 metrotoestellen verhogen we capaciteit en reizigerscomfort. Zo krijgen we elke dag nog meer Brusselaars op een comfortabele manier op hun bestemming. Alweer een grote stap vooruit voor de Brusselse mobiliteit”, aldus Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.

Lees ook: 

Metro’s in Brussel rijden straks iedere 2 minuten met nieuwe M7-metrostellen
MIVB viert terugkeer naar normale leven met symbolische tunnelverlichting
De MIVB installeert perronranden voor rolstoelgebruikers

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal